h

SP Nieuwegein stelt vragen over prijsonderhandelingen met Careyn

20 januari 2013

SP Nieuwegein stelt vragen over prijsonderhandelingen met Careyn

Thuiszorgorganisatie Careyn maakte pas geleden bekend dat de onderhandelingen met de gemeente Nieuwegein over tarieven zijn afgeketst. Careyn is niet in staat de tarieven die het college wil hanteren te bieden. Het lijkt er hiermee op dat de gemeente probeert voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Op termijn kan dit gevolgen hebben voor de medewerkers en cliënten van de thuiszorginstelling. Gemeenten mogen zorginstellingen niet dwingen om onder de kostprijs zorg te leveren. De recente onderhandelingen tussen Careyn en gemeente Nieuwegein geven aanleiding voor de SP om vragen te stellen.

Fractievoorzitter Martijn Stekelenburg over deze kwestie:' Het lijkt erop dat de gemeente Careyn onder druk heeft gezet om een lager tarief te gaan hanteren. Het is voor deze instellingen nauwelijks mogelijk om de tarieven omlaag te brengen zonder in te boeten op de loonkosten. De medewerkers betalen dan de prijs voor het lagere tarief. Deze uitwassen van de marktwerking in de zorg moeten stoppen. We spreken het college aan op haar verantwoordelijkheid'.

De SP heeft de maand januari uitgeroepen tot actiemaand voor behoud van de zorg. In samenwerking met Abvakabo loopt er een handtekeningenactie om de Kabinetsplannen voor de WMO te stoppen waarbij driekwart van de huishoudelijke hulp dreigt te worden geschrapt. 'Het is hoog tijd voor landelijk protest tegen deze asociale plannen', aldus Stekelenburg.

Hieronder de vragen die SP deze week stelt aan het college:

1. Klopt het dat het college een lager tarief heeft geëist bij Careyn? Zo ja, kunt u zeggen welke tarieven uiteindelijk geweigerd zijn door Careyn? Voor welk tarief had Careyn nog wel de zorg kunnen continueren in Nieuwegein? Waarom heeft het college niet aan dit tarief willen voldoen?

2. Veel zorginstellingen kunnen bij aanbestedingen niet aan lagere tarieven voldoen zonder te snijden in de loonkosten. Klopt het dat Careyn niet aan een lager tarief kon voldoen zonder geweld te doen aan de primaire en/of secundaire arbeidsvoorwaarden van de medewerkers? Indien dat zo is, waarom heeft het college Careyn willen dwingen om deze arbeidsvoorwaarden onder druk te zetten?

3. De raad heeft zich uitgesproken over een minimaal salarisniveau voor thuiszorgmedewerkers (FWG15) en dit minimale salaris als uitgangspunt gesteld bij de aanbesteding vanuit de gemeente richting de zorginstellingen. Hoe verhoudt deze eis zich tot de recente prijsonderhandelingen met Careyn?

4. Acht het college zich (mede) verantwoordelijk te zijn voor een redelijke betaling van thuiszorgmedewerkers die zich in onze gemeente inzetten? Zo ja, waarom heeft het college het nodig gevonden om lagere tarieven te eisen?

Lees de nieuwsbrief van Careyn aan de medewerkers

U bent hier