h

Statushouders naar Zuilenstein

5 november 2015

Statushouders naar Zuilenstein

Foto: SP / SP Nieuwegein
Op maandag 19 oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met de tijdelijke huisvesting van maximaal 140 statushouders in Nieuwegein. Dit zijn mensen die al geruime tijd in ons land verblijven, gescreend zijn en dus in Nederland mogen blijven. Inmiddels heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laten weten dat de eerste groep mensen binnenkort arriveert. Ze komen aan in kleine groepen en reizen op eigen gelegenheid.

Het gaat in eerste instantie om 97 mensen. Het betreft voornamelijk gezinnen met in totaal ongeveer veertig kinderen van verschillende leeftijden. Het aantal mensen kan de komende maanden toenemen, tot een maximum van 140. Als de gezinnen doorstromen naar een woning in Nieuwegein of een woning in de regio, wordt hun plaats ingevuld door nieuwe bewoners. Ook dan betreft het vooral gezinnen en koppels.

Voorbereidingen
De komst van de circa honderd mensen wordt op dit moment voorbereid. De zeventig kamers zijn schoongemaakt en het hoogst noodzakelijke meubilair wordt geplaatst. De oude centrale keuken is gereed gemaakt voor gebruik. Daar kunnen de bewoners terecht om zelf te koken.

Succesvolle inzameling

Foto: SP Nieuwegein / SP Nieuwegein

Zaterdag 31 oktober vond een inzameling plaats van spullen voor de inrichting van Zuilenstein. Ruim 250 mensen kwamen langs met onder andere fietsen, beddengoed en servies. Mogelijk volgt een nieuwe inzamelactie nu bekend is dat er zoveel kinderen komen. 

Huidige antikraakbewoners
De gemeente is op zoek gegaan naar alternatieve woonruimte voor de huidige antikraakbewoners en is er inmiddels in geslaagd om voor alle bewoners alternatieve woonruimte te vinden in leegstaande panden in Nieuwegein. Een aantal bewoners is reeds verhuisd; de rest volgt zo snel mogelijk.

Buurtbericht
Alle bewoners van de omliggende wijk Zuilenstein en deel Jutphaas Wijkersloot zijn hierover onlangs geïnformeerd met een buurtbericht. 

Reactie toevoegen

U bent hier