h

SP stelt vragen over gevolgen mantelzorgboete

13 mei 2015

SP stelt vragen over gevolgen mantelzorgboete

Foto: YouTube / YouTube
De SP Nieuwegein heeft met inwoners gesproken. die bezorgd zijn over de invoering van de kostdelersnorm of wel de mantelzorgboete. Als meerdere mensen een woning delen, en u heeft een bijstandsuitkering, dan wordt er gekort op die uitkering. De invoering van deze mantelzorgboete is voor nieuwe gevallen al op 1 januari 2015 ingegaan; voor bestaande gevallen zal dit per 1 juli 2015 ingaan. De SP fractie heeft hier vragen over gesteld aan het college.

Oneerlijk De SP vindt het oneerlijk dat mensen die soms genoodzaakt zijn om voor iemand te zorgen en daardoor bij iemand in huis wonen of gaan wonen, hiervoor gestraft worden. Fractievoorzitter Annie van den Heuvel: "We zien nu de gevolgen van het kabinetsbeleid op de gemeenten afkomen. Ook dit is weer een maatregel die naar onze mening de verkeerde mensen treft."

Jongeren Ook jongeren boven de 21 jaar, die nog thuis wonen en waarvan bijvoorbeeld de moeder een bijstandsuitkering heeft, worden geacht fors bij te dragen in de kosten voor de huishouding. Op de arbeidsmarkt worden deze jongeren toto hun 23e jaar niet volledig betaald omdat ze nog onder de minimum jeugdlonen vallen. Er wordt echter wel van hen verwacht dat zij een volwassen verantwoordelijkheid dragen. Dit vindt de SP geen eerlijke start voor deze jongeren.

Jette Klijnsma De SP vraagt het college, indien er problemen zijn bij het uitvoeren van deze mantelzorgboete doordat mensen bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening terecht komen, onze zorgen door te geven aan staatssecretaris Klijnsma van de PvdA. Zij heeft beloofd uitvoeringsproblemen bij deze regeling te onderzoeken.

------------------------------------------------------
De negen vragen aan het college:

1. Hoeveel inwoners van Nieuwegein hebben te maken met de kostdelersnorm? Dit graag uitgesplitst in inwoners die een bijstandsuitkering aanvragen na 1 januari 2015 en in een woning wonen met meerdere personen, en voor inwoners die onder het overgangsrecht vallen en dus tot 1 juli 2015 een bijstandsuitkering ontvangen die op de oude manier is berekend en waarvoor na 1 juli 2015 ook de kostdelersnorm zal ingaan.

2. Van februari tot juni onderzoekt WIL op wie de kostdelersnorm van toepassing is. Als u met meerdere volwassenen een huis deelt kunt u onder andere een huisbezoek verwachten en wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Daarbij kijkt WIL naar de feitelijke woon-, leef- en financiële situatie van de klant. Hoeveel huisbezoeken zijn er tot nu toe, op tijdstip van beantwoording, afgelegd en hoeveel moeten er nog?

3. De WIL roept op om wijzigingen in het aantal bewoners van een woning door te geven. Wordt hier gebruik van gemaakt? Mat andere woorden: Zijn er ook inwoners die zelf met vragen komen of zij onder de kostdelersnorm gaan vallen, zodat zij later niet te maken zullen krijgen met een boete? Om hoeveel bewoners gaat het hier ongeveer?

4. Wordt er rekening mee gehouden dat de kostdelersnorm voor AOW-ers met inwonende kinderen of familieleden is uitgesteld tot ten minste 1 juli 2016? Graag een uitleg hierover.

5. In hoeveel gevallen betreft het jongeren van boven de 21 jaar die nog in huis wonen met een ouder of ouders die van een uitkering leven? Om welke soort uitkeringen gaat het hier? Graag uitsplitsing in een overzicht. In hoeveel gevallen vervullen deze jongeren de functie van mantelzorger? Hoe wordt dit bepaald of gecontroleerd?

6. Zijn er signalen dat er jongeren zijn die naar aanleiding van deze kostdelersnorm op zich zelf gaan wonen? Zoja, wat gaat het college hier aan doen? Is er voldoende woonruimte om dit op te vangen? Werkt dit juist niet extra kosten in de hand? Hoe verantwoordt het college deze kosten in relatie tot de wens van het Rijk om te bezuinigen?

7. Om hoeveel huishoudens gaat het die nu te maken krijgen met de kostdelersnorm, die al gebruik maken van de regelingen van de WIL, bijvoorbeeld de schuldhulpverlening? Is deze regeling dan nog wel uitvoerbaar?

8. Staatssecretaris Klijnsma heeft beloofd uitvoeringsproblemen, waarvoor schuldhulpverleners hebben gewaarschuwd als deze kostdelersnorm wordt ingevoerd, te onderzoeken. Zijn deze uitvoeringsproblemen in Nieuwegein al gesignaleerd? Zoja, gaat het college of de Wil dit doorgeven aan de staatssecretaris? Zonee, waarom niet?

9. Klopt het gezien de signalen die wij bij de SP binnenkrijgen, dat medewerkers van de WIL deze regeling ook lastig uitvoerbaar vinden? Herkent de WIL, of het college, deze signalen en weet de WIL of het college waarom deze regeling lastig uitvoerbaar is? Is dit praktisch of ethisch?

 

Reactie toevoegen

U bent hier