h

Stevige discussie over politieke inmenging in Syrie

4 november 2014

Stevige discussie over politieke inmenging in Syrie

Op maandag 3 november vond in Nieuwegein een informatie- en discussieavond plaats waarbij SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel en het Utrechtse Statenlid Younis Ludfula met elkaar spraken over de terreur van IS en de wijze waarop de politiek zich daarmee zou moeten of kunnen bemoeien. De avond werd bezocht door enkele tientallen mensen. Ook zij namen deel aan de discussie.

Na een introductie door gespreksleider Martijn Stekelenburg opende Harry van Bommel de avond met een uiteenzetting van het huidige conflict. Het is belangrijk te beseffen welke voedingsbodem er ligt onder de strijd van de IS die veel slachtoffers eist. De woede van de Soennieten (een onderdrukte bevolkingsgroep) richt zich op alle ongelovigen en afvallige Moslims. Met name de Sjiieten moeten het hier ontgelden. De opmars van IS is nog niet te stuiten door Amerikaanse bombardementen. Zoals Harry uitlegde spelen de Westerse bombardementen de IS alleen maar in de kaart.

De aanvallen vanuit het Westen worden als bevestiging gezien dat alleen de nieuwe Islamitische Heilstaat (kalifaat) een veilig thuis is voor de echte Moslims. De westerse machten beseffen niet dat ze de zaak nog verder op de spits drijven en de IS strijders en leiders tot martelaren maken.

Younis Ludfula, wiens wortels in Koerdisch Irak liggen, maakt zich grote zorgen over de omstandigheden waarin veel mensen leven in de dorpen en steden die door de IS worden ingenomen. De zichtbare angst van de inwoners voor verkeerde uitspraken maakt dat men zich schikt en overgeeft aan de overheerser.

Het verstand en gevoel spreken elkaar vaak tegen in dit soort gevallen. Het gevoel geeft in om de mensen in de betreffende gebieden te hulp te schieten. Met het verstand weet je ook dat de bevolkingen van deze gebieden zich zelf zullen moeten ontdoen van hun overheersers. Zo ontworstelde Nederland zich ook aan overheersers in de geschiedenis.

De avond werd om 22.00 afgesloten. Het onderwerp en de discussie voorlopig nog niet.

Reactie toevoegen

U bent hier