h

Tumultueuze avond Rivas medewerk(st)ers

31 oktober 2014

Tumultueuze avond Rivas medewerk(st)ers

Op donderdagavond 30 oktober vond er in het Veerhuis een bijeenkomst plaats voor het Rivas personeel in de  huishoudelijke hulp. Rivas stopt namelijk per 1 januari 2015 met het leveren van huishoudelijke hulp in Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Leerdam.

In een tot de nok toe gevuld Veerhuis werd door Rivas de reden van het beëindigen aangegeven in een terminologie zoals die de laatste jaren wel vaker te  horen is: marktverandering en prijsdruk. Met andere woorden: het is voor Rivas klaarblijkelijk commercieel niet meer interessant om die dienst te leveren.

Voor de honderden aanwezige personeelsleden had Rivas echter ook 'goed nieuws', want de personeelsleden kunnen allemaal aan de slag bij de landelijke organisatie TZorg.  

In een promotiepraatje werden met name de voordelen van een overstap naar Tzorg onder de aandacht gebracht. Zo zouden Rivas cliënten  hun eigen hulpmedewerk(st)er kunnen behouden (als die cliënten ook kiezen voor Tzorg). "En het gaat toch om de cliënten", zo werd door TZorg benadrukt .

De arbeidsvoorwaarden blijven nagenoeg gelijk, behalve het salaris dan. Waar het grootste deel van de Rivas aanwezigen nu nog  betaald wordt naar schaal 15, zullen de mensen bij TZorg genoegen moeten nemen met maximaal schaal 10, een achteruitgang die in bepaalde gevallen kan oplopen tot vele euro’s per maand. Ter 'geruststelling' werd  een aantal keren aangegeven dat niemand gedwongen wordt over te stappen. Het is een volkomen vrije keus. Men kan er zelfs voor kiezen bij Rivas te blijven. Tot 1 januari, daarna volgt er dan wel een ontslagaanvraag bij het UWV.

Het was dan ook begrijpelijk dat er vanuit de zaal met tumult en vooral boos werd gereageerd. TZorg start op 1 december, overstappen kan tot en met 29 december. 

De Abvakabo/FNV organiseerde voor de gedupeerde werknemers op woensdag 5 november 2014 een informatie bijeenkomst in de Lantaern aan de Utrechtsestraatweg 4 in Nieuwegein.

De SP fractie in Nieuwegein had die donderdagavond  over deze situatie tijdens de raadsavond een aantal kritische vragen willen stellen, maar kreeg daar niet de gelegenheid toe omdat deze kwestie als “niet urgent” werd beoordeeld door het presidium van de gemeenteraad.

Wel werd tijdens die laatste raadsbijeenkomst door verantwoordelijk wethouder Adriani (pvda) gemeld dat m.b.t. de huishoudelijke hulp er geen nieuwe aanbestedingsprocedure was gestart, maar dat de contracten waren verlengd. 

De SP beraadt zich op vervolgstappen.

Reacties

het presidium lijkt weinig betrokken bij het welzijn van zijn burgers! Ben ik flink kwaad over.

Beste medewerkers. Zorplatform Geranós heeft van Vecht en IJssel wel al het personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden en salaris overgenomen.
Ons advies is. Neem contact op met ons. Dan kijken we wat we voor jou en je klanten kunnen doen.

Reactie toevoegen

U bent hier