h

SP Nieuwegein voert actie tegen gedwongen verhuizing ouderen

10 mei 2014

SP Nieuwegein voert actie tegen gedwongen verhuizing ouderen

Op een herfstige lentedag in mei was de SP weer  met een grote groep enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers present in het stadscentrum. Dit natuurlijk, in verband met de naderende EU verkiezingen op 22 mei. En waar  een aantal mensen alleen maar  bereid bleek om hun afkeer te laten blijken van alles wat met “Brussel” te maken heeft, daar waren er toch ook verrassend veel die kennis wilden nemen van de SP standpunten inzake de Europese Unie.

Daarnaast werd er door de SP, aan het eind van een week waarin vooral het schandalige politieke kabinetsgesol met asielkinderen en hun familie centraal stond, opnieuw aandacht gevraagd voor een andere grote groep, een groep  die zich niet meer kan verweren daarom dus een makkelijk slachtoffer is geworden van het huidige kabinetsbeleid: de ouderen, en dan met name de sluiting van verzorgingshuizen waar zij verblijven.

Veel verzorgingshuizen zijn – of gaan binnenkort -  vanwege de opgelegde regelgeving vanuit het kabinet en haar gedogers dicht met als gevolg dat de bejaarde bewoners gedwongen worden te verhuizen naar een ander onderkomen, sommigen zelfs meerdere keren.

De SP is daarom een grote landelijke briefkaartenactie gestart om  zoveel mogelijk mensen te laten protesteren tegen deze regeringsmaatregelen. En natuurlijk was de respons overweldigend. In nauwelijks anderhalf uur werden er bijna 200 briefkaarten ingevuld als teken van afkeuring van dit schandalige, mensonwaardige bezuinigingsbeleid van PvdA en VVD. Bezuinigingen, mede door ons lidmaatschap van de huidige EU.

En juist ook dáárom zijn de verkiezingen op 22 mei zo belangrijk. Ja voor Europa, ja voor goede samenwerking,  maar vooral ook nee tegen de huidige EU en de toekomstige vorming van een Europese superstaat.

Reacties

Wel jammer dat dit voor de Nieuwegeinse situatie allemaal te laat is niet meer zal helpen. Verzorgingshuis Zuilenstein gaat eind dit jaar dicht. Alle bewoners verhuizen gedwongen, een aantal naar het gebouw De Dichter. Zorgspectrum, waaronder het verzorgingshuis valt, neemt niet eens de moeite om direct betrokkenen te informeren over de stand van zaken bij de (tijdelijk stopgezette) bouw van de Dichter. Ontwikkelingen moeten uit de lokale krant gelezen worden, een extra oorzaak van blijvende spanning bij de ouderen waar het om gaat.....

Helaas is dit i.d.d. voor Nieuwegein te laat, net zoals al voor tal van andere tehuizen in NL. Het huidige Haagse beleid is inhoudsloos en uitsluitend gericht op het binnenhalen van bezuinigingen waar dan nog een verhaal als motivatie voor bedacht wordt. Daarom is het goed om mensen via een dergelijke actie te confronteren met de gevolgen van dat beleid en ze een kans te geven op eenvoudige wijze hun afkeuring daarover te laten blijken. In de hoop dat het voor andere tehuizen dan nog niet te laat zal zijn.

Dat Zorgspectrum niet eens de moeiite neemt om betrokkenen fatsoenlijk te informeren is natuurlijk schandalig, maar w.s. helaas ook symptomatisch voor de wijze waarop tegenwoordig z.g. managers en andere hotemetoten in dat soort instellingen menen te moeten opereren: geen oog voor bewoners, patiënten en personeel, maar alleen nog voor productiecijfers, inkomsten en uitgaven. De boekhouding dus. De totale zorg is door dit -en vorige kabinetten al voor een zeer groot deel "ontmenselijkt" (en dus verzakelijkt).

Reactie toevoegen

U bent hier