h

De SP is en blijft tegen bouwen op het Helmkruid

24 mei 2014

De SP is en blijft tegen bouwen op het Helmkruid

Tijdens de campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen heeft SP duidelijk gesteld dat er niet gebouwd mag worden op het Helmkruid. Het afgelopen jaar is gebleken dat er onder inwoners van Nieuwegein grote onrust was over de voorgenomen bouw van zo’n 100 woningen aan het Helmkruid. Het park zou hiermee in de ogen van veel mensen worden aangetast. SP heeft zich tijdens de campagne duidelijk uitgesproken tegen de bouw van deze woningen. Nu de SP in het college terecht is gekomen, wordt door sommige partijen de indruk gewekt dat de SP haar verkiezingsbelofte heeft gebroken. Dat is grote onzin. Lees verder voor de echte waarheid.

Hieronder wordt een aantal zaken benoemd die een rol spelen in de bouwplannen en de college-onderhandelingen die volgden na de enorme verkiezingsoverwinning van de SP.

Uitgangspunten van de bouwplannen: woningen en de sportverenigingen

Het oorspronkelijke plan van het toenmalige college was om woningen te bouwen, aangezien daar grote behoefte aan is in Nieuwegein. Belangrijker nog echter, is de wens van alle partijen in Nieuwegein om de sportaccommodaties te verbeteren. Sommige clubgebouwen zijn aan verbetering/vervanging toe en de staat van sommige sportvelden is onder de maat. Sport is erg belangrijk voor Nieuwegein, en daarom is de sport ontzien in de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Om te kunnen investeren in de sportaccommodaties, is veel geld nodig. De gemeente had gehoopt met de bouw van de woningen en de grondverkoop die hiermee gepaard gaat, de verbeteringen voor de sport te kunnen bekostigen.

Groeiend verzet tegen de bouwplannen

Al snel na het bekend worden van de plannen kwam er een enorm protest op gang vanuit de omwonenden van het Helmkruid. Er werden 5000 handtekeningen opgehaald in korte tijd en na het aanbieden van de handtekeningen aan de Gemeenteraad kwamen daar nog eens duizend bij. De kwestie rondom Oudegein en het Helmkruid zou een verkiezingsitem worden, want de Raad stemde toch in met het uitvoeren van een zogenaamd haalbaarheidsonderzoek. SP stemde hiertegen, net als de gehele oppositie.

Het haalbaarheidsonderzoek en de verkiezingen die daar overheen kwamen

Het haalbaarheidsonderzoek was bedoeld om na te gaan of de plannen die het voormalige college had opgesteld, financieel uit kunnen. Het is nog maar de vraag om met de bouw van de honderd woningen genoeg geld in het laatje gebracht kan worden. Alle aspecten rondom het project zoals financiën, milieueisen, vergunningen, bestemmingsplannen, enzovoorts, moeten worden uitgezocht om te kunnen concluderen of de plannen überhaupt zin hebben. Dit haalbaarheidsonderzoek werd door dus de gemeenteraad gelast. Hiermee was nog niet besloten dat de bouw door zou gaan. Als de resultaten van het onderzoek positief zouden zijn, zouden er nog heel wat andere besluiten door de Raad genomen moeten worden over investeringskredieten en aanpassingen van bestemmingsplannen.

De onderhandelingen na de verkiezingen: nieuwe verhoudingen in de Raad

Toe de verkiezingsuitslag bekend was, werd duidelijk dat de stemverhoudingen flink gewijzigd waren. De partijen die het oorspronkelijke plan bedacht hadden (VVD, PvdA, CDA en D66) hadden geen meerderheid meer in de Raad en hiermee leken de plannen voorgoed van de baan. De SP had ook flink gewonnen en het werd al snel duidelijk dat de SP aan de collegeonderhandelingen zou gaan deelnemen. De opdracht voor het haalbaarheidsonderzoek was op dat moment al in volle gang. Tijdens de onderhandelingen is uitgebreid gesproken over de plannen en besloten werd het haalbaarheidsonderzoek af te wachten en in dit onderzoek ook serieus op zoek te gaan naar alternatieven. Omdat de SP en GroenLinks geen bouw aan het Helmkruid wilden, was voor alle partijen van het nieuwe college duidelijk dat zonder een goed alternatief, de plannen nooit door de Raad zouden komen. Alle partijen in de nieuwe coalitie (VVD, SP, D66, PvdA, GroenLinks) waren in elk geval van mening dat de investeringen in de sport nog steeds zeer gewenst zijn.

De aard van de nieuwe coalitie: niet alles dichtgetimmerd

Omdat de verkiezingsuitslag de zetelverdeling flink door elkaar geschud had, was er alleen een stabiele coalitie mogelijk door partijen bij elkaar te brengen die je normaal gesproken niet snel zou verwachten als samenwerkingspartners. De inhoudelijke verschillen tussen VVD en D66 enerzijds- en de SP, PvdA en GroenLinks anderzijds, maakten dat er op een nieuwe manier samengewerkt moest worden. Op een aantal onderwerpen zouden deze partijen het niet eens kunnen worden met elkaar. Er is toen afgesproken, mede op aanraden van de SP, dat de partijen over  sommige beleidsonderwerpen geen harde afspraken zouden maken. Het wel of niet akkoord verklaren van bepaalde bouwprojecten werd al snel een van die onderwerpen. De partijen stonden tegenover elkaar op het punt van Oudegein en het bouwen op het Helmkruid. Besloten werd het haalbaarheidsonderzoek af te wachten en dan te bezien of er een meerderheid in de Raad gevonden kon worden voor de plannen. Uiteraard moesten er dan alternatieven bekeken worden, want het was duidelijk dat er voor de oorspronkelijke plannen geen meerderheid meer bestond. De collegepartijen waren tijdens de onderhandelingen in toenemende mate enthousiast geworden over de nieuwe manier van werken. Door op sommige punten geen afspraken te maken en deze onderwerpen aan de Raad over te laten, zou de gebruikelijke bestuurscultuur in Nieuwegein doorbroken worden. Dit is altijd een langgekoesterde wens van de SP geweest en dit mag nog steeds als een grote winst beschouwd worden. Niet langer wordt alles beslist in de achterkamers; de volksvertegenwoordiging zou meer invloed krijgen. Hiermee zou er meer kansen komen voor burgerinitiatieven en natuurlijk voorstellen van de oppositiepartijen. De oppositiepartijen zelf zagen dit duidelijk anders, zo bleek al snel.

De reactie van de oppositie: Beeldvorming in plaats van feiten

Het nieuwe collegeakkoord werd een week voor de Raadsvergadering waarin de nieuwe wethouders geïnstalleerd, gepresenteerd aan de pers en werd daarmee wereldkundig. De oppositiepartijen zagen meteen hun kans en begonnen een geheel eigen invulling te geven aan de aard van de samenwerking van de nieuwe collegepartijen. Daar is veel onzin over gezegd. Partijen als CDA, Ieders Belang en ChristenUnie probeerden een beeld neer te zetten over de nieuwe coalitie van ‘een krakende en piepende wagen’, ‘knetterlinks’, ‘een zinkend schip’ en woorden van die strekking. Al deze beweringen waren op geen enkel feit gebaseerd. Het beeld dat de collegepartijen met elkaar ruziënd over staat rolden, wordt door de nieuwe coalitie helemaal niet herkend. De onderhandelingen waren met respect voor elkaar verlopen. Alle betrokken partijen beseften dat ze elkaar de ruimte dienden te geven.  

De installatie van het nieuwe college: De oppositie kiest voor de aanval

Het collegeakkoord en de installatie van de wethouders moeten bekrachtigd worden tijdens een Raadsvergadering. Tijdens deze vergadering werd het akkoord besproken en de oppositie diende meer dan tien voorstellen (moties) in. De bedoeling van sommige van deze moties was om zichtbaar te maken op welke punten het nieuwe college geen overeenstemming had kunnen vinden met elkaar onderling. Uiteraard kwam er ook een voorstel om het haalbaarheidsonderzoek direct te stoppen. Met name CDA en ChristenUnie wilden zo de SP en GroenLinks ertoe dwingen om zich tegen de coalitie te keren en aan te tonen dat hun beelden over de nieuwe samenwerking (piepende wagen, zinkend schip) klopten. Omdat van te voren bekend was geworden dat deze motie eraan zat te komen, bereidde GroenLinks een ander voorstel voor waarmee de afspraken die de coalitie had gemaakt nog eens werden herhaald. We zouden het haalbaarheidsonderzoek afwachten en kijken naar alternatieven. Het voorstel van GroenLinks werd uiteindelijk door een meerderheid van de Raad ondersteund.

De oppositie bazuint nog steeds rond: SP breekt belofte!

Ondanks het aannemen van het voorstel van GroenLinks in de Raad, hebben bepaalde partijen het beeld over de SP nog niet kunnen loslaten. Richting de inwoners en bijvoorbeeld de wijknetwerken wordt beweerd dat SP haar belofte uit de verkiezingscampagne gebroken heeft en uiteindelijk voor de bouwplannen zal stemmen. Opnieuw is dit het verdraaien van de feiten. SP was tegen het bouwen op het Helmkruid, en is dat nog steeds. Dat gaat niet veranderen.

Waarom wachten op het haalbaarheidsonderzoek: Meteen stoppen is toch het best?

Het feit dat de SP met de partners heeft afgesproken dat het onderzoek wordt afgewacht, wordt door de oppositie gebruikt om de bewering te staven dat de SP zich heeft laten dwingen om met de bouwplannen akkoord te gaan. Immers, ze had de motie om direct te stoppen met alle plannen kunnen ondersteunen!

Gezond verstand betekent gezonde sportverenigingen

De SP is de aanleiding van de hele kwestie echter niet vergeten. We moeten investeren in de sportaccommodaties en daar dienen we de juiste middelen voor te vinden. Indien er een alternatief gevonden kan worden zoals nu afgesproken is, dan kunnen we de sport in Nieuwegein tegemoet komen. Het afblazen van het hele traject op dit moment, zou betekenen dat we de sportverenigingen in de kou laten staan. Dat is harde waarheid in deze hele geschiedenis. De SP kiest voor het gezond verstand en ziet en onderkent het belang van gezonde sportverenigingen in Nieuwegein.  

Waar u op mag rekenen

  • De SP zal nooit instemmen met bouwen in park Oudegein en geen woningen op het Helmkruid accepteren.
  • De SP zal nooit accepteren dat investeringen in de sport worden afgeblazen omdat beeldvorming die op geen enkel feit is gebaseerd ons daartoe zou moeten aanzetten.  We gebruiken ons gezonde verstand en houden ons aan gemaakte afspraken.

Reactie toevoegen

U bent hier