h

SP en VVD bij elkaar op de koffie

4 april 2014

SP en VVD bij elkaar op de koffie

Op zaterdag 5 april voerden de SP en de VVD een eerste gesprek over een mogelijke collegesamenwerking. Op advies van de informateur, mevrouw van der Stroom, onderzochten de twee grootste partijen of er nader tot elkaar gekomen kon worden. Omdat de beide partijen programmatisch ver van elkaar afstaan, lijkt het het best om de SP en de VVD aan elkaar te koppelen. In een later stadium kunnen eventueel andere partijen worden betrokken, wanneer blijkt dat er voldoende voedingsbodem is voor de samenwerking.

Lijsttrekker Stekelenburg over de mogelijk samenwerking: 'We zullen met open vizier dit gesprek ingaan. Als het aan de SP ligt, zullen we de VVD toegemoet komen waar mogelijk. Spannend wordt het om te zien hoe dicht we elkaar kunnen naderen'.

De informateur ziet kansen voor samenwerking in een nieuw college wanneer er een beperkt akkoord wordt gesloten. Hierdoor zal er voor bepaalde onderwerpen moeten blijken of daar een meerderheid in de Raad voor te vinden is. 'Dat zal niet voor alle onderwerpen kunnen', aldus Stekelenburg. 'Over bijvoorbeeld de zorg zullen we wel degelijk echte afspraken moeten maken. Daar mag geen onduidelijkheid over bestaan. De komende jaren zal de discussie in de raad vaker gaan bepalen wat er besloten wordt over belangrijke onderwerpen in onze stad. Ik ben daar een groot voorstander van omdat het de burger ook meer directe invloed geeft op de besluitvorming. Voortaan is niet alles meer van te voren dichtgetimmerd. Dat zou al een enorme verbetering zijn wat ons betreft'.

Reactie toevoegen

U bent hier