h

SP ageert fel tegen bouwplannen Oudegein

30 mei 2013

SP ageert fel tegen bouwplannen Oudegein


Gisterenavond kwam de gemeenteraad dan eindelijk aan bod om te stemmen over de plannen voor bouwen in park Oudegein. Een verhitte discussie kon niet voorkomen dat de raad de eerste kredieten heeft verstrekt om de plannen verder uit te werken. De gehele oppositie was tegen, maar het college is er duidelijk op gebrand om de plannen door te drukken. SP-er Hans Verdouw hield een vlammend betoog voor behoud van het groen en het serieus nemen van de bezwaren van de bewoners.

Hoewel de eerste stappen in deze plannen dus gezet zullen worden, zullen er nog vele stappen volgen. Om de plannen te realiseren moeten er aanvullende budgetten komen en er moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Voor het zover is, zullen er gemeenteraadsverkiezingen zijn. Het bouwen in het park kan dan wel eens een heet hangijzer worden.

Lees hieronder het betoog van Hans Verdouw:

Voorzitter,

Vanmorgen las ik in een artikel in de Volkskrant dat de gemeente Amersfoort door de vastgelopen woningmarkt een financieel risico loopt van 270 miljoen euro. Oorzaak de vastgelopen woningmarkt en de ingestorte huizenprijzen. Jaarlijks worden slechts enkele tientallen woningen verkocht. Eerder verschenen er soortgelijke berichten over bouwplannen in Culemborg en Lopik die door de gemeente niet verder in voorbereiding worden genomen omdat er nog geen huis verkocht is.

Wat doet de gemeente Nieuwegein? Doorbouwen! Er kunnen nog wel een paar honderd woningen bij. Er staan ruim 800 woningen leeg in Nieuwegein. Wat doet de gemeente Nieuwegein:doorbouwen! De werkgroep Hoog Zandveld, Zandveld en Lekboulevard geeft een negatief advies af op de plannen voor herontwikkeling. Er worden meer dan 5000 handtekeningen opgehaald door het Wijkplatform Groen Wonen. Ik mag de 1000 handtekeningen van Oud Jutphaas en rondom het Fort van Miranda Huisinga niet vergeten. Die tellen zeker ook mee.

Ik vraag me af of het College tot andere gedachten zou zijn gekomen als er 10.000 handtekeningen opgehaald zouden zijn? Waar houdt de arrogantie op? Wat zegt de gemeente Nieuwegein? Doorbouwen! Ik wil er geen karikatuur van maken maar het laat duidelijk zien dat de plannen voor huizenbouw in Parkhout en Rijnhuizen geen
draagvlak hebben en van tafel moeten.

Ik wil alle mensen van de werkgroep Hoog Zandveld, Zandveld en Lekboulevard dankzeggen voor hun uitstekende rapportage evenals het Wijkplatform Groen Wonen. Hulde. Grote klasse! Het burgerinitiatief “Samen voor Nieuwegein Groen” laat ook duidelijk zien dat er bij de bewoners veel weerstand bestaat tegen het volbouwen van kleine en grote stukken groen. Het gaat eigenlijk om de keuze: kwantiteit of kwaliteit!

Dames en heren,

De SP fractie heeft al vanaf het begin gezegd dat deze plannen onverstandig en niet realistisch zijn. Het komt niet zo vaak voor dat er in de Raad een beslissing moet worden
genomen die van zoveel belang is als wat er vanavond op het programma staat. Een historisch besluit. Immers, waar huizen neergezet worden, staan die er meestal voor een periode van 50 of 100 jaar, vaak nog langer.

We zien in Den Haag dat de VVD en de PVDA het goed met elkaar kunnen vinden. De achterban van de PVDA mort. Vandaag werd bekend dat Jan Pronk het voor gezien houdt. De partij luistert niet naar de leden en de burgers in het land. Ik ga er van uit dat VVD en PVDA het in Nieuwegein ook goed met elkaar kunnen vinden. Maar luisteren ze naar hun burgers en kiezers? Hun fracties zullen de plannen ondersteunen vrees ik.

Ik doe een beroep op de raadsleden van D’66 en CDA om het verschil te maken. CDA dat als speerpunt nummer 1 bij de laatste Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 in de verkiezingskrant had opgeschreven, ik citeer: 'het groene karakter van de buurten en wijken blijft behouden en wordt waar mogelijk verder uitgebreid en kwalitatief verbeterd'. einde citaat. Ik zou zeggen, hou je aan je woord.

Voor D’66, u weet wel, de partij van de groene shawls en jacks, heeft het in dezelfde verkiezingskrant over de “betrokken burger, die ziet dat de gemeente voor hem werkt en naar hem luistert. 'Dat kan alleen als we elkaar serieus nemen' , einde citaat.

Voorzitter, dank u wel.

U bent hier