h

SP stelt wijkbibliotheken veilig door middel van motie

8 november 2012

SP stelt wijkbibliotheken veilig door middel van motie


Vandaag waren de algemene beschouwingen in de Nieuwegeinse gemeenteraad. Tijdens deze begrotingsbehandeling worden traditioneel veel voorstellen ingediend door de fracties. De SP wilde zich dit jaar hard maken voor het behoud van voldoende bibliotheken. In de afgelopen jaren zijn de bibliotheken in een moeilijk vaarwater gekomen. De belangstelling voor de bieb is aan het teruglopen. Daarnaast wordt er flink bezuinigd bij gemeenten. Maar alleen een bibliotheek in het gemeentehuis gaat de SP wel erg ver. Vandaag diende SP een motie in om minimaal twee steunpunten in Noord en Zuid te behouden. Deze steunpunten zullen een minder breed aanbod hebben, maar toch de bieb voor de wijken behouden. Het voorstel van SP dat werd ingediend samen met een groot aantal oppositiepartijen werd bijna unaniem aangenomen. Alleen de VVD was tegen.

In het collegeakkoord was in 2010 ook vastgelegd dat er twee steunpunten zouden blijven na het sluiten van de grote bibliotheken. Echter door de crisis dreigde het gevaar dat er in Zuid geen steunpunt zou terugkomen. Dit terwijl SP alleen onder deze voorwaarde akkoord was gegaan met het sluiten van de bibliotheek op Hoog Zandveld en het niet terug laten komen van een volledige bibliotheek die door de brand in de Baten verwoest was. Maar dan moeten die steunpunten er ook wel komen natuurlijk. In het begin van 2013 zal het college laten weten hoe de steunpunten eruit zullen komen te zien.

Het is kommer en kwel bij de gemeenten in Nederland, ook in Nieuwegein wordt er flink bezuinigd en krijgt de gemeente allerlei andere klappen te verwerken door de crisis. Veel van de verhalen van de fractievoorzitters gingen daar ook over dit jaar. Ook SP fractievoorzitter Martijn Stekelenburg ging daarop in tijdens zijn betoog. Lees hieronder het hele verhaal dat SP hield tijdens de Algemene Beschouwingen.

Voorzitter, geacht college, leden van de raad en geachte aanwezigen,

De crisis inclusief alle gevolgen daarvan, en de bezuinigingen vanuit het rijk hebben er zo ingehakt bij de Nederlandse gemeenten, dat de begroting die vroeger vol plannen stond, nu uitgekleed blijkt tot een droevige samenvatting van onze huidige toestand. Er lijkt weinig ruimte om aan deze droefenis te ontsnappen. Ik geef het uw college ook te doen voorzitter om nog iets te maken van de kommer en kwel die ons land teisteren. De budgetten slinken terwijl tegelijkertijd meer taken naar de lokale overheden worden geschoven. We hebben allemaal gezien welke commotie het nieuwe kabinet Rutte heeft veroorzaakt, nog voor de beëdiging. Dit is een voorbode van nog meer ellende. En hoewel de SP vandaag geen zwartkijker wil zijn, moeten we vaststellen dat we als gemeente Nieuwegein in zwaar weer terecht zijn gekomen. Op voorhand alle lof aan het college dat u er in probeert te slagen om zoveel mogelijk overeind te houden. U wacht een zware taak de komende jaren.

Ik heb in de commissie al gezegd dat de begroting weer van de managerstaal aan elkaar hangt. Op verschillende punten in de begroting, meldt het college initiatieven, maar veelal zijn die vaag omschreven, en wordt geenszins duidelijk wat er concreet dient te gebeuren. Ik dien hierbij een mondelinge motie in om de begroting voortaan in gewone mensentaal te schrijven. Even voorbeelden van managerstermen die niet kunnen:

• Social return on investment
• Integrale vraagverheldering (integraal is sowieso een woord waar uw college dol op is)
• Civil Society
• Milieubewust mobiliteitsgedrag (zou iemand zich ooit hebben afgevraagd:'Zou mijn mobiliteitsgedrag wel milieubewust genoeg zijn'?)
• Strategische partnerships

Voorzitter dit soort kreten wil ik niet lezen in collegestukken. Als u de bewoners van ons Nieuwegein verder van u wilt vervreemden, bent u op de juiste weg. Dat wilt u vast niet.

Het is ons echt te vaag als er bijvoorbeeld gesteld wordt: 'De cultuur moet gefinancierd gaan worden uit de samenleving'. Wat heeft dat in vredesnaam te betekenen? Wat betekent het als je zegt:'Mensen moeten eigenaarschap nemen voor de kunst in de wijken'? De vage taal is volgens ons een bewijs van een gebrek aan visie. Het WAT is al vaag omschreven. Het HOE ontbreekt volledig.

We lezen dat u het mandaat meer bij de uitvoerende professionals gaat neerleggen in de zorg. Dat is al jaren een SP standpunt. Maar hoe dit moet werken blijft onduidelijk. U gaat maatwerk toepassen per bewoner, wat betekent dat en bespaart het kosten? Hoe dan? U pleit voor minder gedetailleerd beleid en daar kunnen we ons in vinden. Vergeet ook zeker niet om de bureaucratie aan te pakken, om echt vooruit te komen.

In veel van uw plannen noemt u de wijkaanpak als HET middel. (Of moet ik zeggen de integrale wijkaanpak?) Uw hoge verwachtingen van de wijknetwerken blijken uit het zoveelste beleidsstuk. Maar deze verwachtingen komen steeds niet uit. Misschien moet u de netwerken meer loslaten en zelf laten bepalen waar ze over gaan. Ondertussen zelf de handen uit de mouwen steken en de wijken in. Als u zelf het goede voorbeeld geeft, zullen de wijknetwerken volgen. Voorzitter, in het hoofdstuk over veiligheid staat dat u ruim 75.000 euro wilt reserveren voor het cameratoezicht. Het is geen wereldschokkend bedrag maar structureel kan dit geld aan dingen worden besteed die wel nuttig zijn. Misschien de steunpunten voor de bibliotheken in de wijken?

Verder dan de plannen voor het verbeteren van de veiligheid in de wijken, uit niets blijkt hoe u dit gaat bereiken. Het wordt gesteld met de stoerheid van Minister Opstelten, maar de uitwerking ontbreekt. Voorzitter, welk cijfer geeft het college zichzelf als het gaat om de schuldhulpverlening? Heeft u voldoende professionals in dienst, ook straks bij de regionale sociale dienst? Het blijkt uit een recent rapport dat het niveau veelal onder de maat is. Dit is een voorziening die onder uw directe toezicht moet staan. Hoe ziet u dit? U wilt het voortijdig schoolverlaten aanpakken. Hoe gaat u dat realiseren? Ik lees niets over middelen om hier iets aan te doen.

Voorzitter, de SP heeft een visioen. Naast ons tramstation (rijdt er een tram door Nieuwegein dan? Ja, maar nu even niet), staat een prachtig lief theatertje wat bij Nieuwegein hoort. Wanneer komt het definitieve plan om dit om te vormen naar een popfunctie? U probeert hier en daar wat, en dat is te waarderen. Maar het komt niet echt van de grond. Mijn fractie pleit vurig, en hopelijk voor de laatste maal voor een poppodium in de Kom, gecombineerd met oefenruimtes en eventueel andere functies. Laat u van uw goede kant zien. Hoe stoer zou het niet zijn als we dit in tijden van crisis van de grond krijgen? Aan u de uitdaging.

Eind van dit jaar zal Mitros vertellen wat ze met de Sluyterslaan gaan doen. Gezien de toestand van Mitros vrees ik het ergste voor het achterstallig onderhoud. Ik verwacht een toezegging van het college dat u daar bovenop blijft zitten in lijn met de motie die we laatst hebben aangenomen.

Voorzitter de ambitie van het college om te bouwen is hoog. Helaas blijft er ook veel leeg staan en met name de maatschappelijke plinten blijven leeg. Moeten deze plinten niet worden omgezet in woningen? Hoe gaat u die plinten anders vol krijgen? De behoefte aan woningen is er wel, maar mensen krijgen hun oude huis niet verkocht.

Twee punten ter afsluiting voorzitter:

Deze week lazen we in het AD welk drama zich afspeelt bij de voedselbank in IJsselstein. Ik weet dat er overleg komt of geweest is. Kan het college toezeggen dat zij het uiterste zal doen om de partijen tot elkaar te brengen? De noodzaak van voedselbanken is op zichzelf al erg, het uit elkaar vallen van dit initiatief is wellicht nog erger. Laat ons snel weten wat u hiermee gaat doen en houd de raad op de hoogte.

Voorzitter, het laatste punt. Nog niet zo lang leden kregen we van toenmalig wethouder Breuer de toezegging dat het laten verdwijnen van de grote bibliotheken in Nieuwegein gepaard zou gaan met het opzetten van steunpunten in de wijken. Daar lijkt een kink in de kabel te zitten en dat is op zijn minst onwenselijk. We dienen vandaag een voorstel in om de toenmalige belofte van Carla Breuer kracht bij te zetten. Wij hopen op brede steun in de raad voor de bibliotheken in de wijken.

Dank u wel.

U bent hier