h

SP stelt vragen over geopende 'kazerne' op Dasseweide

5 oktober 2012

SP stelt vragen over geopende 'kazerne' op Dasseweide

Deze maand is er grote onrust ontstaan bij de bewoners rondom de Dasseweide. Sinds een maand is er een nieuwe opleiding begonnen bij het ROC in die buurt. De opleiding betreft een vooropleiding voor Defensie en de buurt spreekt inmiddels over de 'kazerne' als het gaat om deze nieuwe activiteiten. Er is enorme overlast in de buurt aangezien er veel parkeerdruk is, de leerlingen in volle bepakking door de straten marcheren, en vrachtwagens en toerbussen regelmatig de straten blokkeren. Een heus ochtendappel haalt niet alleen de leerlingen uit hun slaap, ook de buurtbewoners zitten rechtop in bed. Aanleiding genoeg voor de SP om vandaag kritische vragen aan het college van B&W te stellen.

Uit gesprekken met de bewoners blijkt dat de directie van de school weinig toegeeflijk is om de situatie aan te pakken. Herhaaldelijke gesprekken hebben tot niets geleid en nu is de politiek ingeschakeld. Een van de bewoners vertelt over de informatieavond van de gemeente, nu een jaar geleden:

'Alle inspraak heeft tot niets geleid, onze meningen zijn niet gehoord, de vergunningen zijn mogelijk niet op orde en onze rust is verstoord. Van vroeg in de ochtend tot laat in de middag worden we gestoord door het harde schreeuwen van de instructeurs. Binnenkort komt er ook een heuse stormbaan, het drillen en schreeuwen zal dan waarschijnlijk nog erger worden. De vergunningen waren al zo goed als rond toen ze met ons in gesprek gingen. We zijn bedonderd'.

In de foto's hieronder is goed te zien waar de situatie op de Dasseweide uit bestaat. Lees ook de vragen die SP vandaag stelde aan het college, helemaal onderaan.

Het ochtendappel maakt de hele buurt wakker:

De parkeerdruk is enorm toegenomen:

Veel vrachtwagens zijn dagelijks in de straat te vinden:

Ook toerbussen zijn geen uitzondering:

Het groene aanzicht van de buurt is veranderd in een beeld van metalen hekken rondom de 'kazerne':

De stormbaan die in aanleg is, zal zorgen voor nog meer drillend geschreeuw:

Hoewel het vermoeden bestaat dat nog niet alle vergunningen op orde zijn, zijn de piketpaaltjes al geplaatst voor nog meer hekken en militaire attributen.

Het nieuwe dagelijkse beeld in de Batau: Marcherende militairen in opleiding:

De hele dag door zijn er buitenactiviteiten die met geschreeuwde commando's gepaard gaan:

De schriftelijke vragen die SP aan het college stelde vandaag:

Geacht college,

Na de zomervakantie startte ROC Midden Nederland een nieuwe opleiding op de verbouwde locatie op de Dasseweide. Het betreft een vooropleiding voor aankomend militairen die vanwege hun leeftijd nog niet door defensie kunnen worden gerekruteerd. Sinds de opening van deze opleiding ervaren de bewoners in de wijk grote overlast van deze opleiding. De bewoners ervaren de opleiding als een echte kazerne waarbij de leerlingen in volle bepakking door de straat marcheren en rennen. De parkeerdruk is enorm toegenomen, ook de geluidsoverlast door een heus ochtendappel is erg storend. Het overleg tussen de bewoners en de directie van de opleiding is nog op niets uitgelopen en de buurt is het zat. In het overleg met de schooldirectie is gebleken dat mogelijk niet alle vergunningen op orde zijn, van de nog in aanbouw zijnde hekken, stormbanen en andere voorzieningen van deze opleiding. De SP ziet in elk geval voldoende aanleiding voor ongerustheid en vraagt met deze brief om opheldering over deze zaak.

De fractie van de SP heeft de volgende vragen aan het college:

1. Waarom heeft het college ervoor gekozen om een dergelijke opleiding toe te staan midden in een woonwijk? Zijn er andere opties overwogen, denk aan de enorme leegstand van kantoorgebouwen op industrieterreinen.

2. Kunt u een overzicht geven van de procesgang rondom de realisatie van de verbouwing, het vestigen van de nieuwe opleiding, het overleg met de bewoners, de ingediende bezwaren en eventuele onderzoeksrapporten waarmee de haalbaarheid van een dergelijke opleiding in deze woonwijk is onderzocht? Graag een chronologisch overzicht van de genomen stappen. De bewoners hebben het gevoel dat ze te laat gekend zijn geweest in de voorgenomen plannen en voelen zich voor voldongen feiten gesteld. Bent u het eens met de bewoners dat de communicatie pas op gang is gekomen, toen de belangrijkste besluiten al genomen waren? Heeft het college in uw ogen voldaan aan de wettelijke bepalingen rondom de informatieverstrekking en vergunningverleningen?

3. Uit gesprekken met de directie van het ROC leek naar voren te komen dat de gebruiksvergunningen nog niet op orde zijn. Aangezien er vroeger op deze locatie onder andere een kappersopleiding gevestigd was, en de opleiding nu van geheel andere aard is geworden, moeten de vergunningen opnieuw worden verleend. Is het college het eens met deze bewering? Is het ROC op dit moment in bezit van de juiste gebruiksvergunning? Zo ja, hoe luidt deze? Zo nee, waarom niet?

4. Voor de bewoners is er een informatieavond geweest in augustus van 2011. Op die avond werd verteld dat er 300 tot 400 leerlingen zouden worden opgeleid. Inmiddels is uit de uitingen van het ROC zelf duidelijk geworden dat het om 700 of 800 leerlingen gaat. Kunt u aangeven welke leerlingenaantallen het hier betreft en hoe u deze populatie beziet in relatie tot de buurtoverlast en de parkeerdruk?

5. Op de betreffende informatieavond is gemeld dat de benodigde vergunningen nog niet waren aangevraagd, echter medio september van 2011 bleek dat de vergunningen al waren toegekend, kennelijk liepen de benodigde aanvragen al langere tijd. Hoe is het mogelijk dat de bewoners hierover verkeerd zijn geïnformeerd? Graag een overzicht van de aanvraagtermijnen en toekenningprocedures van de vergunningen en een overzicht van de datums waarop deze aangevraagd en verstrekt zijn.

6. De buurt rondom de Dasseweide ondervindt grote hinder van bouwverkeer, aanleverende vrachtwagens en tourbussen die dagelijks in de straten rondom de school te vinden zijn. Met regelmaat en al om 7.00 in de morgen staan deze tourbussen stationair te draaien waarmee veel overlast wordt veroorzaakt. Is het college van mening dat dit voor onacceptabele overlast zorgt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke actie gaat hierop ondernomen worden? Heeft het college al geprobeerd afspraken de maken met de ROC directie over de aanlevertijden voor het ROC en is het college bereid om regels te stellen om de toegang van dergelijke zware vervoermiddelen te beperken op bepaalde uren? Zo nee waarom niet? Zo ja, waar bestaan deze afspraken uit?

7. De bewoners geven aan dat hun woongenot ernstig is aangetast door geluidsoverlast, veranderd straat beeld door hoge metalen hekken, aantasting van het groen en de enorme (parkeer) drukte in de straat. Welke klachten heeft de gemeente hierover ontvangen? Graag een overzicht van alle meldingen en de afhandeling die hierop volgde vanuit de gemeente.

8. Is het college van mening dat een dergelijke opleiding die zoveel overlast veroorzaakt niet in een woonwijk thuishoort? Zo ja, hoe heeft het college deze situatie zo kunnen laten escaleren? Zo nee, welke acties gaat u ondernemen nu gebleken is dat de overlast de spuitgaten uitloopt?

9. Nieuwegein kent een enorme leegstand van kantoren, ook op de industrieterreinen die in de ogen van de SP veel beter geschikt zijn om een dergelijke opleiding in te huisvesten. Bent u dit met de SP eens? Welke alternatieven zijn er te overwegen en hoe ziet u de rol van het college hierin?

10. Wij hopen dat de situatie op de Dasseweide voor u aanleiding geeft om snel in actie te komen in de richting van de bewoners. Bent u bereid een toezegging te doen om snel met de bewoners in contact te komen en een nieuwe informatieavond te beleggen? Zo ja, wanneer zal deze plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?

U bent hier