h

Woningen Daalderburg moeten wijken voor monsterplan Muntplein

20 juni 2012

Woningen Daalderburg moeten wijken voor monsterplan Muntplein


Deze week werd eindelijk duidelijk waarom Mitros de woningen op de Daalderburg wil slopen. Ze moeten wijken voor het volgende megalomane plan van de het college. Muntplein moet het tweede City Plaza worden, met meer winkels, 'een totale vernieuwingsslag' moet het worden. De woningen komen terug, maar bovenop een parkeerdek waar nu het leegstaande kantoorgebouw staat naast de Daalderburg. Het is duidelijk dat de projectontwikkelaar AM de broek aanheeft in dit project. Ze betalen zelfs grootendeels de woningen die voor Mitros herbouwd worden. Wie betaalt, bepaalt, leerden we vroeger al. Het wordt mogelijk een uitdaging om iets te bouwen dat de geudkeuring van de meeste bewoners kan wegdragen.

De SP stelde vragen naar aanleiding van het plan. Met name de slechte luchtkwaliteit van de omgeving rond het Muntplein is zorgwekkend. Er komen meer winkels, meer auto's en waarschijnlijk ook betaald parkeren. Hiermee is de weg definitief ingezet om grote delen van Nieuwegein betaald parkeergebeid te maken. De beruchte olievlekwerking komt hiermee pas echt goed op gang.

Uiteraard stelde SP ook vragen over de woningen op de Daalderburg en de staat van het onderhoud kwam aan de orde. Vanuit Mitros van Raymundo Samsom aanwezig die de raad verzekerde dat er weinig aan de hand was. Er is regelmatig onderhoud uitgevoerd en vorig jaar zouden er verschillende klachten zijn opgelost. Vreemd is dan wel dat er nog veel bewoners zijn die klachten hebben. Mitros doet er echter onvoldoende aan en de bewoners waren gestopt met klagen.

Dit is een bekend verschijnsel. Ook op de Sluyterslaan trokken bewoners tevergeefs aan de bel over het onderhoud. Deze zaak loopt nog. SP zal met de bewoners kijken hoe het onderhoud dient te verlopen tot de voorgenomen sloop in 2014. Mitros heeft aangegeven het onderhoud nu te laten voor wat het is, gezien de sloopplannen. Dat is niet helemaal in orde wat de SP betreft. Morgen wordt er verder gesproken met de bewoners.

De plannen: Op de bovenstaande foto is te zien dat aan de bovenkant van het plan, de woningen op de Daalderburg verdwenen zijn. Er komt een enorm parkeerdek voor terug, ook het leegstaande kantoorgebouw verdwijnt. Bovenop het parkeerdek komen de woningen terrug aan de linker bovenkant te zien. Het is ook duidelijk geworden hoe de woningen gefinanierd kunnen worden. Onlangs stuurde Mitros een brief aan het college waarin gesteld werd dat alle projecten werden stopgezet vanwege geldgebrek. Vanavond werd duidelijk dat de projectontwikkelaar het leeuwendeel van de kosten voor nieuwbouw op zich gaat nemen. Hiermee is het lot van de bewoners duidelijk geworden.

Mitros kondigt sloop Daalderburg aan

U bent hier