h

SP pleit voor afschaffen kadernota vanwege zinloze discussie

27 juni 2012

SP pleit voor afschaffen kadernota vanwege zinloze discussie


De SP zit niet alleen in de politiek vanwege ons socialistische programma. Ook willen we de aard van de politiek veranderen. Dus minder vergaderen en alleen als het nuttig is. Minder papier en meer de mensen achter het beleid in beeld. Dat probeerde de SP vanavond te illustreren. Sinds een aantal jaren houdt de gemeenteraad een tweede soort Algemene Beschouwingen. Dat heet kadernota. Dat lijkt heel nuttig, maar de werkelijkheid is helaas tegenovergesteld. Om aan te geven dat SP de Kadernota inhoudsloos vond, werden vandaag in de raadsvergadering aan het college moorkoppen uitgedeeld zonder inhoud. 'Net als de Kadernota zijn de lege moorkoppen letterlijk gebakken lucht', aldus fractievoorzitter Stekelenburg.

Normaal gesproken worden de Beschouwingen gehouden tijdens de behandeling van de begroting aan het einde van het jaar. Dat is een goed moment om over de kaders van het beleid te spreken. En een keer per jaar is prima, dat werkt eigenlijk prima. De gemeenten in Nederland zijn jaren geleden begonnen met Kadernota's en dat heeft de zaak niet helderder gemaakt. De nota was dit jaar ook weer erg vaag, er stonden wat holle frasen in en veel managerstaal. Daar houdt SP niet van en is bijna altijd een teken dat de inhoud te kort schiet of dat men niet weet wat men moet doen.

De boodschap van de SP fractie kwam wel over, en het college wist het wel te waarderen deze actie. Echter de motie die de SP indiende om met het opstellen en bespreken van deze zinloze Kadernota te stoppen, haalde het niet. Alle andere partijen vinden het schijnbaar wel een goed idee, terwijl de hele oppositie het erover eens was dat er weinig inhoud in het stuk te ontdekken was. Zo wordt duidelijk hoe ingeslapen en hoe dol op vergaderen om het vergaderen bepaalde partijen kennelijk zijn. Ook de VVD fractie wist het niet te waarderen. Met name omdat ze zelf geen moorkop hadden gehad. Kennelijk is het incasseren van ludieke SP acties nog een leermomentje voor de VVD. Lees hieronder het betoog van de SP tijdens de Beschouwingen:

"Voorzitter dan de kadernota. Ik was graag dieper in gegaan op de inhoud, zij het dat deze nota geen enkele inhoud heeft. Mijn partij heeft al eerder aangegeven dat we geen behoefte hebben aan de kadernota. De ervaringen van afgelopen twee jaar bewijzen dit helaas. Het stuk hangt van vaagheden aan elkaar. De lijn is helder: 'burgers moeten meer zelf gaan doen'. Er gaan mensen tussen de wal en het schip vallen, dat is zeker. De gemeente dient erop voorbereid te zijn om dit gevaar snel te signaleren en te tackelen. Schrap de managerstaal en ga met de professionals om de tafel om een goede signalering op te zetten. 'Ontwikkelen van sensitiviteit' noemt u dat, is het kwartje al gevallen, ik weet het niet?

Dan paragraaf 3.2 pagina 6 eerste helft. Wat staat hier eigenlijk? Er is geen touw aan vast te knopen. Het doet ons het ergste vrezen: u heeft geen idee wat u moet doen! De "kaderstellende vraag" op diezelfde pagina: die is onmogelijk te beantwoorden. Volstrekte apenkool deze vraag. Onze eigen rol als raadsfractie is misschien makkelijker in te vullen: Als SP zullen we er alles aan doen om optredende problemen in de stad onder uw aandacht te brengen. Open maar vast een hotline, zou ik zeggen.

Dan : 'Ruimte geven aan kunst en cultuur'
Hier is ruimte geven een machtig eufemisme om aan te geven dat de overheid zich terug trekt. Wat de oplossingen moeten zijn, is volstrekt onhelder. Het regent vage termen als netwerksamenleving, bottum up, top down en 'ruimte geven aan zelfredzame burgers met een eigen smaak'? Dit is een kadernota om voor thuis te blijven als u begrijpt wat ik bedoel. De vraag onder dit deel geeft ook al aan dat er weinig visie is op oplossingen." Moet de toegankelijkheid voor alle inkomensgroepen gewaarborgd zijn"? Hoe kan het antwoord anders dan 'JA' zijn?

Het stuk over het uitwerken van transities, waaronder de jeugdzorg;

U stelt vragen naar de bekende weg om bevestiging te zoeken voor beleid waar u allang voor gekozen hebt. Dan krijg je idiote formuleringen als:'Betekent dit dat..?' gevolgd door allerlei open deuren, omkleed met managerstaal. Op dat laatste wordt niet bezuinigd kennelijk.

De Uitwerking veiligheid. Het college poneert een bewering en plaatst er een vraagteken achter. Dat moet dan de discussie uitlokken geloof ik. Kennelijk heeft u toch wel ideeën, maar geen uitwerking.
Voorzitter, om onze honger naar inhoud te symboliseren én om het college een aanmoediging te geven, hebben we nu even een smakelijk intermezzo. (uitdelen moorkoppen)

Ik nodig u uit om even een vorkje te prikken, en wat merkt u dan… Helaas is al die heerlijkheid letterlijk gebakken lucht. De vulling ontbreekt net als bij de kadernota. Voorzitter, mijn fractie doet het voorstel om te stoppen met kadernota's. Los van het gebrek aan inhoud, scheelt het ons allemaal tijd en geld. En die hebben we hard nodig voor de núttige dingen. De kaders bespreken we naar aanleiding van de financiële stukken, vooral de begroting. Dat is prima en dat dient een doel. De kadernota dient geen enkel doel helaas. We dienen een voorstel in om te stoppen met deze zinloze apekool".

U bent hier