h

College doet belangrijke toezeggingen over regionale sociale dienst

2 februari 2012

College doet belangrijke toezeggingen over regionale sociale dienst

Wethouder Kolff van de VVD deed gisteren een aantal belangrijke toezeggingen aan de SP over de vorming van een regionale sociale dienst. SP stelde een aantal voorwaarden aan een dergelijke operatie. Het amendement dat SP indiende om het sociale gehalte van de nieuwe dienst te garanderen, werd uiteindelijk ingetrokken, vanwege de duidelijke toezeggingen.

Met Houten, Lopik, Vianen en IJsselstein zal het komende jaar de samenwerking worden voorbereid voor een regionale sociale dienst. Het nieuwe kabinetsbeleid waarbij het toeleiden naar werk de hoofdmoot is geworden voor de sociale diensten, vereist een regionale aanpak. Ook SP is het daarmee eens. Daarnaast moet er enorm bezuinigd worden op de inspanningen voor re-integratie. Dit samen maakt de regionale insteek noodzakelijk. Nieuwegein gaf de afgelopen jaren enorme sommen geld uit aan re-integratie maar dat leverde nauwelijks resultaat op. Omdat de arbeidsmarkt zelf vooral regionaal is, moet ook de toeleiding tot deze arbeidsmarkt regionaal worden ingestoken.

SP pleitte voor een sociale opzet van de nieuwe dienst waarbij geborgd wordt dat er geen exorbitante salarissen worden verdiend, er niet te veel managers komen, en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staat. Lees hieronder het gehele betoog van fractievoorzitter Martijn Stekelenburg:

Voorzitter,

Laat ik mijn betoog eens beginnen met het in alle toonaarden afwijzen van het kabinetsbeleid Rutte als asociaal, onuitvoerbaar en rampzalig voor de doelgroepen die het betreft. Dat hebben we dan maar uit de weg. Een kanttekening hierbij is wel gepast: Het feit dat nu het beleid voor bepaalde doelgroepen gelijk wordt getrokken is op zichzelf positief. Het is een gewoonte in Nederland dat alle verschillende maatschappelijke groepen hun eigen regeling krijgen. Dit heeft het overzicht voor de aanpak van problemen niet vereenvoudigd. De bureaucratie nam eveneens toe. De kosten rezen daarmee uiteraard ook de pan uit. SP is groot voorstander van simpele regelingen, echter dan wel regelingen die sociaal uitpakken, haalbaar zijn en niet van gemeenten het onmogelijke vragen. Dit door de zoveelste beleidswijziging, standaard met een bezuiniging gepaard te laten gaan.

Voorzitter, het mag dus duidelijk zijn, de SP wijst het beleid af, maar snapt ook dat we het tegen wil en dank mogen gaan uitvoeren. Met name vanwege de nadruk van het kabinet op het sturen van mensen naar de arbeidsmarkt hebben we een regionale aanpak nodig. Voor een regionale instelling zal dit al een grote uitdaging worden, voor de afzonderlijke gemeenten zou het simpelweg onmogelijk zijn.

De nieuwe aanpak vereist samenwerking om alle oplossingen die hopelijk nog bedacht worden, samen te brengen met de arbeidsmarkt. Deze markt is bij definitie regionaal, of groter. Als gemeente red je dat niet alleen, los van de genoemde bezuinigingen, die samenwerking feitelijk afdwingen. Voorzitter, er vanuit gaande dat we regionaal dienen te opereren, verbindt de SP daar wel voorwaarden aan. Het is ontegenzeggelijk waar dat in een gemeenschappelijke regeling de gemeenteraden op grotere afstand komen te staan van het regionale beleid. Het is daarom een goede zet van het college, luisterend naar de wens van de raad, de verordeningen lokaal vast te willen stellen.

Maar voorzitter, bij het uitvoeren van beleid zijn er een aantal zaken aan de orde die niet in een verordening vastgelegd worden. Hoe garanderen we als raad dat naast de inhoudelijke uitvoering van het beleid er ook een juist oog is voor de klantvriendelijkheid voor de cliƫnten, dat er geen exorbitante salarissen worden betaald aan de directie, dat er niet te veel managers binnenkomen? Hoe voorkomen we dat we als raad de grip volledig kwijtraken op deze belangrijke onderwerpen? Voorzitter, de SP heeft gepoogd deze ongewenste kloof tussen de regionale instelling en de lokale gemeenteraden te dichten door een amendement op te stellen. In ons voorstel regelen we een aantal zaken vooraf in de statuten van de nieuwe organisatie.

We stellen paal en perk aan het op te zetten loongebouw, we stellen de eis van een sociaal jaarverslag en voorzitter, we stellen regels voor de omgang met de mensen waar het straks om gaat: de cliƫnten van onze regionale dienst. Wij hebben er vertrouwen in dat met onze voorstellen een organisatie wordt opgezet die sociaal verantwoord werkt, slagvaardig is, en op de juiste manier verantwoording aflegt aan de volksvertegenwoordiging. Wij horen heel graag wat de andere fracties hiervan vinden. Wat ons betreft is het voorstel om regionaal te gaan samenwerken akkoord als ons amendement wordt aangenomen.

U bent hier