h

Regionalisering van de brandweer geen gunstig resultaat in regio Utrecht

17 juli 2011

Regionalisering van de brandweer geen gunstig resultaat in regio Utrecht


Recentelijk bracht SP de resultaten uit van een grootschalig onderzoek uit gehouden onder 3700 brandweermannen en vrouwen. In dit rapport gaven veel deelnemers aan dat zij zich zorgen maken over de bezuinigingen en de regionalisering van de brandweer. Nu zijn ook de resultaten voor onze regio binnen.

Regionalisering geen goed idee
Vanuit het landelijke onderzoek zijn nu de resultaten beschikbaar gekomen voor de regio Utrecht waar het korps van Nieuwegein deel van uitmaakt. Eind 2009 besliste de raad definitief dat de brandweer ook voor Nieuwegein geregionaliseerd diende te worden. SP stemde tegen deze plannen, mede op basis van ervaringen met de regionalisering van de politie. Steeds blijkt bij het verleggen van de leiding van de lokale gemeenten naar de regio dat de bureaucratie toeneemt en er steeds meer managers de organisatie binnen komen. Veel beroepskrachten ervaren een onprettige sfeer met weinig gevoel vanuit de leiding voor wat zich op de werkvloer afspeelt. Vastgesteld kan worden dat de regionalisering van onze lokale brandweer dezelfde gevolgen heeft gehad.

Resultaten voor Regio Utrecht
Binnen de regio Utrecht hebben 164 medewerkers meegedaan aan het onderzoek, waarbij bijna 60% van de respondenten langer dan tien jaar in dienst is van de brandweer. Het onderzoek geeft aan dat er een evenredige vertegenwoordiging is van leidinggevenden en gewone medewerkers. Het grote merendeel van de deelnemers vindt het brandweerman/vrouw zijn nog steeds een mooi beroep. Echter 51% van de deelnemers heeft de afgelopen jaren gemerkt dat het plezier in het werk flink is afgenomen.

Meningen over de nieuwe organisatie en het management
Veel deelnemers aan het onderzoek geven aan dat dat ze twijfelen over hun toekomst bij de brandweer. Bijna een derde geeft aan dat ze overwegen om te stoppen of deze beslissing al hebben genomen. Voor veel medewerkers zijn de arbeidsvoorwaarden- en/of omstandigheden de aanleiding voor deze twijfels. De helft van de respondenten geven aan dat er veel te weinig nieuwe vrijwilligers bijkomen. Deze vrijwilligers zijn feitelijk het hart van de organisatie aangezien ze het merendeel van de organisatie uitmaken.

Een groot merendeel van de brandweermensen geeft aan dat de leiding te weinig betrokken is bij wat zich op de werkvloer afspeelt (65%). In meerderheid geven de deelnemers aan dat ze ontevreden zijn met hun leidinggevenden. Ook wordt aangetoond dat men vindt dat de politiek, die de besluiten heeft genomen over de regionalisering, veel te weinig af weet van de brandweer (90%!). Tachtig procent van de deelnemers geeft aan dat men tegen privatisering is van de brandweer. Driekwart geeft aan dat de regionalisering heeft geleid tot meer regels en minder creatieve oplossingen in de uitvoering van het werk. Uiteindelijk leidt het beleid tot een afname van de brandveiligheid voor burgers zo zegt een derde van de deelnemers.

Werkomstandigheden
De meeste medewerkers geven aan dat er grote ontevredenheid heerst over de regeldruk en de bureaucratie binnen de nieuwe organisatie. Het is ook te merken dat er steeds meer verantwoordelijkheden worden verschoven van de beroepskrachten naar de vrijwilligers. Dat vindt men een slechte ontwikkeling.

Wanneer het gaat over de middelen die de medewerkers ter beschikking staan voor de uitvoering van hun werk geven de meesten aan dat ze niet tevreden zijn. Een derde van de respondenten geeft aan dat het communicatiesysteem C2000 niet voldoet. Ook de ontwikkelingen in de richting van zogenaamde ‘Snelle Interventie Voertuigen’ (SIV) worden niet gedragen binnen de organisatie. Bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dat dit een slechte ontwikkeling is.

Een ander zorgelijk punt is dat driekwart van de brandweermensen al eens of meerdere malen te maken heeft gehad met agressie tijdens hun werk. Tijdens de uitvoering van het werk worden ze geconfronteerd met agressieve omstanders. De helft van de medewerkers geeft aan dat daar te weinig tegen opgetreden wordt. Het maakt hun werk onveiliger.

Beluister de bespreking van de regionalisering in de gemeenteraad in 2009

Lees het volledige rapport van SP:"De brandweer aan het woord"

Lees de resultaten van het onderzoek voor de regio Utrecht

U bent hier