h

Raadsleden stellen spekken eigen portemonnee boven solidariteit

11 november 2010

Raadsleden stellen spekken eigen portemonnee boven solidariteit

De SP in Nieuwegein diende deze week een voorstel in om gedurende 1 jaar 10% te korten op de vergoedingen voor raadsleden. Het geld dat hiermee vrij zou komen, zou mooi in de gemeentekas terug kunnen aangezien er krappe tijden aanbreken. Al snel werd duidelijk dat de raad niets voelde voor het korten op hun 'inkomen'.

Tijdens de raadsvergadering probeerde fractievoorzitter Martijn Stekelenburg uit te leggen waarom het korten op de eigen vergoedingen nodig is. "Voor de inwoners van Nieuwegein breken krappe tijden aan. De gemeente zal minder in actie komen voor mensen en snijdt in alle voorzieningen. Het leek ons niet meer dan redelijk dat we dan ook naar de eigen vergoedingen kijken". De raad zelf dacht daar anders over en stelde hun inkomen veilig door tegen het SP-voorstel te stemmen.Burgemeester de Vos was van mening dat "de raadsvergoedingen al geen vetpot zijn".

Nu moet u weten dat raadsleden voor hun vergaderwerk bijna 900 euro netto per maand ontvangen. Dat is bijna anderhalf keer een bijstandsuitkering terwijl het niet eens echte baan is. Alle raadsleden werken gewoon naast het raadswerk en zo hoort het ook.

Fractievoorzitter Stekelenburg diende de burgemeester van repliek:"Het is een schande dat de raadsvergoedingen keer op keer stijgen terwijl de burger inlevert". Dezelfde avond stemde raad tegen een voorstel van de SP om de Stichting Algemene Hulpdienst Nieuwegein €4300,- extra subsidie te geven voor het goede werk dat zij doen voor mensen met een handicap. "Dit bedrag had tien keer betaald kunnen worden door de korting op de raadsgelden, zoals wij voorstelden. Het is een gotspe dat met het zelfde gemak 2 miljoen euro wordt uitgegeven voor een nutteloze fietsbrug". Het was in de raadsvergadering weer heel duidelijk waar veel politici hun prioriteit leggen: bij zichzelf.

Lees hieronder het betoog van SP tijdens de beschouwingen:

Voorzitter,

Onze stad gaat een moeilijke tijd tegemoet. Onder regie van de banken, de toezichthouders, en topmanagers is in de afgelopen jaren een toneelstuk opgevoerd waarin de hoofdrol was weggelegd voor de ‘graaiers’.

Voor dit slechte toneelstuk wordt de toegangsprijs betaald door de gewone man. Gemeenten dienen de broekriem aan te halen. En dat doet dit college ook. Alleen wordt het voor mijn fractie volstrekt niet duidelijk welke keuzen het college maakt en blijft in het ongewisse, welke gevolgen de dit zal hebben voor Nieuwegein. Het college hanteert lustig de spreekwoordelijke kaasschaaf, waardoor bijna alle budgetten gekort worden. In de begroting wordt met geen woord gerept over de gevolgen van deze kortingen en dat baart mijn fractie ernstige zorgen.

In deze begroting is op één punt wel duidelijk welke kant het college op gaat. De inleiding heb ik dit jaar met aandacht gelezen, en die is veelzeggend. Het college schetst een aantal trends die, zoals het college wil doen voorkomen, een feit zijn en ons verder ook maar ‘overkomen’.

Voorzitter, mijn fractie vindt dat het college deze trends zélf inzet. Ik heb het hier dan over de trend om meer verantwoordelijkheid bij burgers neer te leggen en hiermee bezuinigingen, en een terugtredende overheid te verkopen als winst voor de Nieuwegeiner. Het college wordt hierin letterlijk wanneer zij zegt (ik citeer): “Burgerschap wordt als het ware een ambt waarmee niet vrijblijvend kan worden omgegaan”. Dit is misschien wel de meest duidelijke uitspraak in dit stuk, waarmee aangegeven wordt wat onze inwoners gaan merken van de bezuinigingen. Als dit de trend is, en dat is hij kennelijk, dan kan de Nieuwegeiner dus steeds minder rekenen op het bestuur. Een slechte zaak in moeilijke tijden, waarin mensen juist meer ondersteuning zouden moeten krijgen.

Voorzitter, in dit kader is het mijn fractie een raadsel hoe het mogelijk is dat de Stichting Algemene Hulpdienst Nieuwegein in een ‘gevecht’ is geraakt met de gemeente om een paar duizend euro subsidie. Als er nu één organisatie is die als lichtend voorbeeld voor het collegebeleid dient, is het wel deze stichting. Een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. De organisatie is zo gericht op de uitvoering en creëert daarmee zo weinig overhead, dat in de subsidieaanvraag een onvolledigheid is geslopen. Dit bewijst al dat er bij dit goede doel geen cent aan de strijkstok blijft hangen. Toen de stichting zich meldde bij de gemeente, dacht het college niet aan het belang van het zelf onderstreepte beleid, maar begon het de stichting moeilijk te maken met procedures.

Ik merk hierbij op dat met hetzelfde gemak twee miljoen uit de reserve wordt gehaald om een zinloze fietsbrug te bekostigen. Dat is echt een gotspe. Ik vraag van het college vandaag met klem duidelijkheid over deze subsidieaanvraag!

Tijden van krapte voorzitter, eisen van bestuurders het juiste verantwoordelijkheidsgevoel. Bezuinigingen horen uitgevoerd te worden met de juiste solidariteit en met groot besef wat er van Nieuwegein gevraagd wordt. Het valt mij dan ook tegen dat het college weinig in eigen vlees snijdt en dan bedoel ik niet de ambtenarenorganisatie. Ik bedoel echt het eigen vlees en dan heb ik het over de vergoedingen. Mijn fractie doet vandaag het voorstel om ook onze eigen vergoedingen te korten en deze gelden aan de stad terug te geven. Deze eenmalige solidariteitskorting lijkt me zeer passend in bezuinigingstijd. Ik hoor graag de reactie van de andere fracties en natuurlijk van het college.

Voorzitter, niet alles was kommer en kwel dit jaar. De openbare ruimte komt steeds meer op orde, en dat is te prijzen. De veiligheid staat hoog op de agenda en dat is goed. Mijn partij blijft wel strijden om meer echte wijkagenten te krijgen.

Ook de bouw van nieuwe woningen vordert, hoewel langzaam. Blijf hier wel de sokken inhouden. Wel zien we graag meer woningen voor onze jongeren. Indien de leegstand van kantoren hierbij kan worden bestreden, lijkt ons dat prima. We verwachten in 2011 concrete stappen. Burgernet blijkt redelijk succesvol en het voornemen om dit initiatief voort te zetten onderschrijven wij voorzitter.

Voorzitter, de plannen voor het Klooster beginnen vaste vorm te krijgen. Het is belangrijk de duurzaamheid hierbij voorop te stellen. Er dienen twee bewegingen ingezet te worden: “Van binnen de stad naar buiten, en van vies naar schoon”. Dat lijken ons twee goede handvatten om de inrichting van het Klooster te toetsen.

Voorzitter, ik ben al ingegaan op de veiligheid. Speciale aandacht wil ik vragen voor de verkeersveiligheid. Mijn fractie stelde vragen over de veiligheid van het sneltramtraject. Nu is recentelijk gebleken dat de verkeerslichten op de Weverstede voor zichzelf zijn begonnen en lukraak op groen springen terwijl de tram aan het oversteken is. Mijn fractie vraagt met klem om dit probleem op te lossen.

Ook de verkeersveiligheid op de Utrechtstestraatweg is onderwerp van discussie. We stelden eerder op deze dag vragen hierover. Wij danken het college voor de toezeggingen om deze fietsroute zo veilig mogelijk te maken.

Voorzitter, we volgen de discussie over de bibliotheken in onze stad en waren er destijds voor om deze voorziening te herzien omdat de vraag terugloopt. Het lijkt er nu echter op dat de bibliotheek gecentraliseerd gaat worden en er van wijkbibliotheken geen sprake zal zijn. Ik hoop dat het college onze ongerustheid weg neemt. We zijn ook benieuwd naar de plannen voor het gratis OV. Aangezien dit de bereikbaarheid en laagdrempeligheid van de bibliotheken kan bevorderen, horen we graag meer over deze plannen.

Mijn fractie wordt steeds benieuwder naar de visie voor de speelvoorzieningen. Er is geld vrijgemaakt voor deze zaak en de raad wacht nog op een plan om dit goed te benutten. Persoonlijk moet ik zeggen dat ik nog weinig voortgang zie. Ik ben nu meer dan een jaar bezig met de Bergwal. Ik kan u zeggen dat ik niet vrolijk wordt van de bureaucratie waarmee inwoners worden gepijnigd als ze iets proberen neer te zetten in hun buurt. Laten we eens bezuinigen op de regeldrift en verder de samenwerking en vooral de slagvaardigheid flink bevorderen.

Een onderwerp dat de SP al jaren op de agenda probeert te krijgen is aandacht voor jongeren. Het college focust op de probleemjongeren, waarmee meteen wordt aangeven dat zij dit ‘probleem’ in het verkeerde kader plaatsen.

Het echte probleem met de jeugd worden pas onder ogen gezien als er geïnvesteerd wordt in voorzieningen. Waarom steken we die twee miljoen voor de fietsbrug niet in het omvormen van de oude Kom naar een poppodium? Het college blijft de budgetten voor een podium besteden aan andere popactiviteiten. Niet dat daar iets mis mee is, integendeel! Maar het blijkt dat de realisatie van een poppodium hiermee op losse schroeven komt. Het is en blijft me een raadsel waar de PvdA blijft in deze zaak. Ik vertrouw erop dat hier een goede uitleg op komt maar vooral meer daadkracht.

Voorzitter, als afsluiting wil ik graag aandacht vragen voor de WSW. Zoals ik al aanhaalde gaat het Kabinet stevig bezuinigen. De rekening echter die de WSW gaat betalen is een historische schande. Laat ik meteen zeggen dat de schuldige van deze misser niet in deze raad gezocht moet worden. Ik kijk wel even met een schuin oog naar de VVD en CDA die kennelijk deze buiten-proportionele bezuinigingen wel weten te rechtvaardigen.

Ik roep de raad en het college op om deze zaak niet uit het oog te verliezen. De SP zal u uitnodigen om de toekomst van de WSW te bespreken en een heldere visie te vormen over deze belangrijke parel van onze samenleving.

Afsluitend voorzitter, hoop ik op een reactie van het college die een stuk meer helderheid verschaft dan de begroting zelf. De begroting biedt meer stabiliteit aan een wankelende tafelpoot dan aan een stad die een slagvaardig bestuur nodig heeft.

Dank u wel

U bent hier