h

Lokale SP-er Marian Bijvoet benoemd tot heldin

29 november 2010

Lokale SP-er Marian Bijvoet benoemd tot heldin

Mijn grootste heldendaad, volgens sommigen, is dat ik het al zo lang uithoud met "Rooie Arie". Maar dat is onzin. Ik ben niets voor niets met hem getrouwd. Bovendien, ik ben meer dan de "vrouw van". Ik ben mijn eigen mens. Maar wél één die ervoor kiest zich voor anderen in te zetten. Als pleegmoeder, als folderaar voor een "rooie" partij en als docent Nederlands voor anderstaligen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer zei ooit: "Ik ben niet tegen rijkdom; ik ben tegen armoede".

Rijkdom lijkt mensen egoïstisch te maken. Geld doet ons de dingen vergeten die écht belangrijk zijn in het leven: relaties en de mensen om je heen. Ik ben de dochter van een huisarts. Ons gezin was vroeger niet onbemiddeld. Maar mijn ouders hebben nooit hun ogen gesloten voor de zwakkeren in de samenleving. Misschien juist, omdát we het zo goed hadden. Armoede is van alle tijden. Ook in Nieuwegein zijn gezinnen afhankelijk van de Voedselbank. Ook hier kennen we armoede. Daar kun je - daar mág je - de deur niet voor sluiten.

Daarom doe ik wat ik doe. Daarom geef ik les aan immigranten. En daarom deel ik, door weer en wind, folders uit van "mijn" partij. Ook om kiezers te winnen. Dat geef ik grif toe. Maar vooral om een beetje menselijkheid te prediken. Hulp zonder betutteling. Dát is wat mensen nodig hebben. Dus kom op Nieuwegein, kijk in je hart, en vergeet niet: rijkdom is zorgen voor anderen.'

Andere lokale helden

U bent hier