h

SP stelt schriftelijke vragen over bezuinigingen bij provinciale jeugdzorginstellingen

19 februari 2010

SP stelt schriftelijke vragen over bezuinigingen bij provinciale jeugdzorginstellingen

Vandaag werd bekend dat Bureau Jeugdzorg Utrecht met 10% moet bezuinigen en afgelopen maand werd bekend dat jeugdzorginstelling Trajectum, locatie de Molenhorst per direct 3 ton moet bezuinigen en in 2010 5 ton. Zowel Bureau Jeugdzorg Utrecht als Trajectum, de Molenhorst levert jeugdzorg aan Nieuwegeinse gezinnen. Bij Trajectum betekent dit concreet dat zij per direct 59 Intensief Ambulante Jeugdzorgplekken minder zullen leveren. Onbekend is nog welke andere provinciale jeugdzorginstellingen te maken hebben met bezuinigingen en welke gevolgen dit heeft voor de zorg voor Nieuwegeinse gezinnen.

Tussen het Rijk en de provincies zijn afspraken gemaakt dat gemeenten meer ambulante hulpverlening moeten gaan bieden. Ook is de afspraak gemaakt dat er intensief ambulante hulpverlening kan worden aangevraagd zonder indicatie van Bureau Jeugdzorg.

SP Nieuwegein stelt vandaag de volgende vragen aan het college van B&W:

1. Kunt u aangeven welke provinciale jeugdzorgaanbieders te maken hebben met bezuinigingen? Kunt u aangeven hoeveel zij moeten bezuinigen?

2. Wat zijn volgens u de gevolgen van deze bezuinigingen voor de Nieuwegeinse gezinnen die deze zorg nodig hebben?

3. In hoeverre is de gemeente Nieuwegein door de provincie Utrecht benaderd om deze bezuinigingen op te vangen? Welke afspraken zijn hierin gemaakt?

4. Zijn er wachtlijsten voor jeugdhulpverlening in de gemeente Nieuwegein? Zo ja, hoeveel kinderen/gezinnen wachten nu op hulp en op welke hup wachten zij?

5. In hoeverre zijn de bezuinigingen bij de provinciale jeugdzorginstellingen het gevolg van de afspraken tussen het Rijk en de Provincies voor 2010?

6. Kan de gemeente Nieuwegein de vraag naar zorg, die straks door de bezuinigingen naar verwachting naar de gemeente toe zal komen, opvangen? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, wat bent u van plan hiertegen te ondernemen?

7. Schakelt het Centrum voor Jeugd en Gezin al Intensief Ambulante Jeugdzorg in zonder indicatie van het Bureau Jeugdzorg? Zo nee, waarom niet (het kan immers nu hiervoor afspraken zijn tussen Rijk en provincies). Zo ja, hoe gaat dit exact in zijn werk?

8. Bent u bereid te onderzoeken of het mogelijk is de jeugdhulpverleners die nu ontslagen worden bij provinciale jeugdzorgaanbieders een rol te laten vervullen in het Centrum voor Jeugd en Gezin (gezien het feit dat de vraag naar zorg bij het Centrum voor Jeugd en Gezin naar verwachting zal toenemen)? Zo ja, wanneer kunnen wij hier het resultaat van verwachten? Zo nee, waarom niet?

U bent hier