h

Groep krakers Big Daddy’s biedt gemeente kans om belofte na te komen

19 november 2009

Groep krakers Big Daddy’s biedt gemeente kans om belofte na te komen

Vandaag was SP aanwezig bij het debat voor wijkbewoners en politiek over het krakerinitiatief in Big Daddy’s. In de afgelopen weken kwam de stad in beweging toen bekend werd dat een groep enthousiaste jongeren het voormalige Big Daddy’s had gekraakt om een statement te maken over het gebrek aan voorzieningen voor jongeren.

Debat Big Daddy's

Bij het debat waren veel omwonenden aanwezig, mensen van wijknetwerken, SP, en natuurlijk de jongeren zelf. Van de politieke partijen waren alleen CDA, D66 en ONS aanwezig. De jongeren legden uit aan de aanwezigen waarom zijn waren overgegaan tot het kraken en het signaal dat ze hiermee wilden geven. “In Nieuwegein ontbreekt het aan voorzieningen en daar willen we aandacht voor vragen. Wij vragen Nieuwegein om ons idee te steunen” aldus Bart, een van de initiatiefnemers.

Al snel was te merken dat veel omwonenden en andere betrokkenen het initiatief steunden en onderschreven dat er voor jongeren veel te weinig te beleven valt. De ideeën van de krakers zijn om ontspanning, pop en cultuur te combineren en van het oude Big Daddy’s een aantrekkelijke plek te maken voor jongeren in Nieuwegein.

De aanwezige politici drongen er vooral op aan dat de jongeren met een ‘business plan’ zouden komen. SP ziet liever dat de gemeente deze uitgelezen kans aangrijpt om voor jongeren een multifunctionele voorziening te creëren. Het pand van Big Daddy’s biedt daar uitgelezen kansen voor, en wanneer de daadkracht van deze jongeren daarbij wordt opgeteld, kan eindelijk de belofte van de gemeente worden waargemaakt om nu eens echt de handen uit de mouwen te steken en een poppodium te realiseren.

Fractievoorzitter Martijn Stekelenburg verwoordt het als volgt: "Ik zie het als de verantwoordelijkheid van de gemeente in de richting van jongeren om ze te steunen in hun ideeën en te kijken wat er mogelijk is. Dit is de kans! Wat de SP betreft is het nu tijd om door te pakken en voor zoveel mogelijk draagvlak in de stad te zorgen voor de plannen. Nu is de tijd om actie te ondernemen. De gemeente bouwt straks een nieuw theater dat 40 miljoen kost, daar zal ook geld bij moeten om het overeind te houden. Wat is er anders aan een voorziening voor jongeren? Is dat niet ook belangrijk voor onze stad?"

U bent hier