h

PvdA trekt motie over huurbelasting in

26 februari 2009

PvdA trekt motie over huurbelasting in

De motie die voor het invoeren van een nieuwe soort huurbelasting pleitte is teruggetrokken door de indieners. Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de raad niet gediend was van nieuwe expirimenten; Huur op maat'. Het betoog van fractievoorzitter Martijn Stekelenburg zal hier zeker aan hebben bijgedragen.

 Geen goed idee

Het huren op maat houdt in dat de prijs voor huurwoningen afhankelijk gemaakt wordt van het inkomen. Dit leidt tot ongelijkheid en verdeeldheid op de woningmarkt en gaat volledig voorbij aan de gedachte achter de sociale woningbouw. Na het betoog van diverse fracties, trokken de indieners, waaronder PvdA, de motie in. Lees hieronder het betoog van de SP:

Voorzitter,

Het komt vaak voor dat de raad plannen bespreekt die sympathiek ‘klinken’, maar onsympathiek uitpakken. Vandaag is dit weer het geval met deze motie. Het beoogt een probleem op te lossen dat eigenlijk een andere aanpak verdient. Het is een gegeven dat er te weinig sociale huurwoningen zijn en daarnaast zijn er momenteel voor starters geen betaalbare koopmogelijkheden.

De motie wil een probleem oplossen maar schept eerder een aantal extra problemen. Om te beginnen wordt het voor middeninkomens erg onaantrekkelijk om zich in bepaalde wijken te vestigen. Waarom zou je een forse huur betalen in een Huur op maatwijk , terwijl je voor dezelfde huur op stand kunt wonen in een andere wijk? Ook is er de kans dat de middeninkomens uitwijken naar de particuliere huurwoningen, waardoor de groep die de kortingen voor de mensen met de smallere beurs moet opbrengen steeds kleiner wordt. Het systeem wordt dan onbetaalbaar.

Het belangrijkste probleem is wel dat dit systeem een nieuw soort belasting creëert, namelijk een extra lastenverzwaring voor de lagere middeninkomens. Hoe je het ook regelt, er is altijd een groep middeninkomens die meer gaan betalen, terwijl ze geen echte andere opties hebben, gelet op het feit dat koopwoningen voor steeds meer mensen onhaalbaar zijn geworden. De basisschoolleraar in het midden van zijn carrière gaat betalen voor de verpleegkundige met een startsalaris. Dat vinden we erg kwalijk. Dit gaat lijnrecht in tegen de gedachte van solidariteit die de bedenkers van Huur op maat zo belangrijk vinden.

Een van de gemeenten waar geëxperimenteerd wordt met deze methode is Amersfoort. De CDA fractie daar heeft uitgerekend dat de lagere middeninkomens 100 tot 150 euro meer gaan betalen. Dit zijn de mensen die hard werken met reguliere banen en het slachtoffer worden van oneerlijk beleid waar zij niet aan kunnen ontkomen, te meer omdat ze geen uitwijkmogelijkheden hebben. Dit is ook de groep mensen die buiten alle subsidies vallen en dus alleen méér gaan betalen. Dat is niet in orde.
Dit experiment is dus de verkeerde weg. Echte solidariteit met de huurders in de lagere inkomensgroepen zou betekenen dat de huurtoeslag, die wordt gefinancierd door iedere Nederlandse belastingbetaler, juist wordt uitgebreid tot de lagere middeninkomens. Het ligt voor de hand om dit te combineren met de hoognodige hervorming van de hypotheekrenteaftrek.

Dan voorzitter kom ik nog even bij de PvdA die haar eigen Tweede Kamerlid Staf Depla tegenspreekt. Ik citeer graag even: Tijdens het wetgevingsoverleg over het begrotingsonderzoek Wonen, Wijken en Integratie 2009 (27/11/08) zei Staf Depla het volgende:

Mijn fractie vindt dat eigenlijk de overheid moet gaan over inkomenspolitiek, en niet de woningbouwcorporaties. Er lopen nu veel experimenten. Volgens ons moeten wij nu stoppen met het laten groeien van het aantal van deze experimenten, eerst de lopende experimenten de tijd geven en die evalueren.

Voorzitter, het spreekt voor zich dat ‘Huur op Maat’ onze steun niet krijgt.

PvdA pleit voor huurbelasting voor middeninkomens

U bent hier