h

Fusie zorginstellingen pakt verkeerd uit

10 februari 2009

Fusie zorginstellingen pakt verkeerd uit

Vandaag werd bekend dat Vitras CMD in Nieuwegein uit de zorgkoepel MeaVita stapt. Het noodlijdende MeaVita staat landelijk op omvallen en Vitras kiest na een miljoenenkostende fusie weer voor de zelfstandigheid. Hiermee wordt weer eens aangetoond dat de talloze fusies tussen zorginstellingen geen soelaas bieden en financiele problemen veroorzaken.

In het AD vandaag te lezen:
Januari 2007 fuseerde Vitras/CMD met branchegenoten in Den Haag, de Achterhoek en Groningen. De gehoopte schaalvoordelen bleven uit, een project met beeldverbindingen bij cliƫnten mislukte en Meavita kwam in grote geldnood. Vitras/CMD-directeur Ella van Lingen schat dat de mislukte fusie haar bedrijf tussen de 2 en 4 miljoen euro heeft gekost. Het zelfstandige Vitras/CMD heeft nog wel een positief vermogen. Van Lingen hoopt dat zowel personeel als cliƫnten profiteren van de hervonden rust in het bedrijf.

Het fusie-expiriment mislukte dus en de kosten die dit met zich meebracht noopte de instelling onder andere om de tarieven in de richting van de gemeente te verhogen. De gemeente Nieuwegein ging hier niet op in en vele thuiszorgmedewerkers raakten hun baan kwijt. Alle clienten van Vitras moesten op zoek naar een nieuwe zorgaanbieder.

De SP pleitte in de gemeenteraad voor het oprichten van een lokale thuiszorginstelling. Daar lijkt nog geen animo voor te zijn.

Steun de thuiszorghulpen

Lees het artikel in het AD

U bent hier