h

Vitras exit in Nieuwegein voor thuiszorg

5 oktober 2008

Vitras exit in Nieuwegein voor thuiszorg

De gemeente Nieuwegein en Vitras beeindigen het contract hulp in de huishouding per 1-1-2009. De gemeente neemt zonodig de regie nu zelf in hadden. Reden: de vergoeding voor de uit te voeren thuiszorg is te laag voor Vitras om de exploitatie rond te krijgen.

Zo staat het plompverloren in een raadsbrief d.d. 30 september. Wat de SP altijd al dacht en voor gewaarschuwd heeft is werkelijkheid geworden. De schaalvergroting van Vitras, de marktwerking in de thuiszorg en de bureaucratie (lees kosten) en het vele management die het met zich meebrengen kost Vitras de kop.

Dit is weer een bewijs dat marktwerking in de zorg niet werkt. Meerdere thuiszorginstanties in het land gaan failliet en kunnen de zorg niet meer opbrengen. Met als gevolg dat de mensen die deze zorg ontvangen en de werkers in de thuiszorg de dupe zijn.

Het is te hopen dat de gemeente nu tot inkeer komt en terug gaat naar de basis: laat de thuiszorg in Nieuwegein uitgevoerd worden door een kleinschalig bureau of richt er zelf een op , zodat de hulp in Nieuwegein dicht bij de mensen kan worden gebracht. De intake en de verantwoordelijkheid van de uitvoering moet gelegd worden bij de uitvoerders zelf. De SP pleit voor wijkteams die zelf de zorg plannen, uitvoeren en bewaken. Laat dit een les zijn voor hoe het niet moest.

Steun de petitie voor de toekomst van de thuiszorgmedewerkers!

Lees de standpunten van SP over de thuiszorg

U bent hier