h

gewijzigde APV: Bedelen en flyeren toegestaan?

25 september 2008

gewijzigde APV: Bedelen en flyeren toegestaan?

Gisteravond stond op de agenda van de gemeenteraad een zogenaamd 'snoeiplan' waarmee onnodige regels worden geschrapt. De gemeente is van mening dat een groot aantal regels geen toepassing meer hebben en vandaar het snoeiplan om deze op te ruimen. SP juicht het terugdringen van onnodige bureaucratie toe maar had enkele aanmerkingen op de nota. Uiteindelijk diende de fractie een tweetal wijzigingsvoorstellen in ter aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Flyeren toegestaan?

De tekst van de APV leverde voor de SP op twee fronten een probleem op. Allereerst is het volgens de APV verboden om te bedelen op straat. SP is van mening dat bedelen geen plaats heeft in een rijk land als Nederland anno 2008. Evengoed is het wel een realiteit die nog bestaat. SP ziet het voorkomen van bedelen als een teken van sociale ongelijkheid en onmacht en dit signaal dit voortvarend opgepakt te worden. "Dat doen we niet door het simpelweg te verbieden", aldus fractievoorzitter Stekelenburg. Het amendement redde het niet met stemmen. "De meerderheid van de raadsleden ervaart bedelen als overlast, terwijl het eigenlijk niet meer is dan iemand een vraag stellen. De manier waarop men aangesproken wordt kan als overlast ervaren worden, maar dat is een ander verhaal. Te makkelijk wordt gezegd dat mensen kunnen gaan werken of naar de Sociale Dienst, de werkelijkheid is een stuk minder eenvoudig. Ik vroeg de PvdA of ze wel eens in gesprek zijn gegaan met een 'bedelaar' om het verhaal achter het bedelen helder te krijgen. Dat was nog niet in ze opgekomen".

Het tweede wijzigingsvoorstel ging over het verspreiden van drukwerk. In de nieuwe verordening zou het verplicht zijn om twee weken voorafgaand aan het verspreiden van flyers dit te melden aan de gemeente. Stekelenburg: "Dat is natuurlijk onmogelijk, als volksvertegenwoordiger dien je snel in actie te kunnen komen op actuele onderwerpen, dat weet je niet twee weken van te voren". De rest van de gemeenteraad zag kennelijk weinig problemen en vond het amendement niet nodig. Misschien heeft dit te maken met het feit dat ze weinig op straat en in de wijken te zien zijn?

U bent hier