h

SP verbaasd: houdt college haar woord niet betreffende nieuwbouw Toonladder?

29 oktober 2007

SP verbaasd: houdt college haar woord niet betreffende nieuwbouw Toonladder?

Zoals velen wellicht weten, wachten de basisscholen in Galecop al jarenlang op de nieuwbouw van openbare basisschool De Toonladder aan de Galecopperzoom. Deze zou eigenlijk al jarenlang gereed zijn, doch er zat tot voor kort geen enkele beweging in. Lees verder om kennis te nemen van de recente ontwikkelingen

Wat zijn de huidige problemen?

1. De Toonladder, die nu gevestigd is aan de Aert de Gelderhage is hard toe aan uitbreiding van het bestaande gebouw. Doordat de school letterlijk uit haar voegen barst, is het een reële mogelijkheid dat de school nieuwe plaatsingsaanvragen wellicht in de toekomst moet weigeren.

2. Daarnaast is de belendende R.K. school Lucas Galecop al jaren het wachten op het vrijkomen van de huidige Toonladder a/d Aert de Gelderhage. Reden hiervan is dat de Lucas School beschikt over zeer slechte noodlokalen die eigenlijk al vervangen hadden moeten zijn. De toestand in deze lokalen kunnen het best als “Poolse barakken” worden omschreven, hetgeen niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid en leermogelijkheden van leerlingen en leraren.

3. Verder is de verkeersdrukte door de concentratie van de drie basisscholen nu zo enorm, dat een ieder zich elke dag weer het hart vasthoudt: zal er vandaag een kind onder een auto komen of niet? De verkeerslast is hier enorm, hetgeen ook een aanvullende en motiverende reden is om een school te verplaatsen. Gevolg is dan minder parkeeroverlast, veiligere verkeerstoestanden voor leerlingen en ouders.

Op uitnodiging van directeur dhr. Otto Staal van de Lucas Galecopschool, bezocht een grote delegatie van SOC-commissieleden de erbarmelijke toestanden in de noodlokalen van deze school op dinsdag 27 maart 2007. Hierna werd meteen afgesproken dat men raadsbreed de verantwoordelijk wethouder dhr Johan van Everdingen (VVD) zou aansporen op een directe uitvoering en versnelling van de nieuwbouw van de Toonladder a/d Galecopperzoom. Op 17 april al hadden een aantal commissieleden, waaronder ikzelf, een onderhoud met de wethouder. Deze gaf in de aanwezigheid van allen aan dat de Toonladder op 1 september 2008 klaar zou zijn. Dit zou dan automatisch betekenen dat meteen ingaande het schooljaar 2008/2009 EN de Toonladder zou beschikken over een nieuwe locatie EN de Lucasschool over de bestaande stenen Toonladder, zodat de lamentabele noodgebouwen overbodig zouden zijn.

De heer Van Everdingen gaf in een tussentijdse rapportage, welke u zelf kunt inzien bij het RIS onder raadsstuk 2007-109 onderwerp nr. 12 onder –c- RO Procedure (blz 8 en 9), eveneens aan dat in september 2008 de oplevering zou plaatsvinden van de Toonladder-nieuwbouw. Al die tijd hadden de commissieleden dan ook het volste vertrouwen in deze toezegging. Maar wat schetst opeens onze verbazing? In een informeel gesprek dat de wethouder hierover had met raadslid Bakhtali (die door de partijen als woordvoerder in deze kwestie zou fungeren) zou de heer van Everdingen hebben aangegeven dat de datum van 1 september 2008 nooit genoemd zou zijn en dat mevrouw Bakhtali wellicht in de war was met de gereedkoming van de nieuwbouw van de Julianaschool a/d Aert de Gelderhage. De ouders van de Toonladder-leerlingen hebben eveneens onlangs een schriftelijk schrijven van de school zelf ontvangen, waarin ook de datum van 1 augustus 2008 niet meer als haalbaar genoemd staat.

De SP-fractie is zeer verontrust over de nieuw ontstane situatie: wethouder Van Everdingen heeft zowel de commissieleden en ook de scholen beloofd dat de nieuwbouw gereed zou zijn op 1 september 2008, waarom maakt hij hier opeens 1 september 2009 van? Waarom werden de commissieleden hierover niet geïnformeerd? De betreffende scholen kunnen echt NIET meer wachten op nog meer uitstel. Kortom: VVD wethouder Van Everdingen, houd u aan uw woord en kom uw belofte na! Hoe is het verklaarbaar dat de VVD zich enerzijds inzet voor de openbare scholen door hen te laten fuseren maar anderzijds geen vaart zet achter de nieuwbouw? Waarom is de aanbesteding niet reeds VOOR de zomervakantie begonnen, zoals toegezegd? Kortom: heel veel nieuwe vragen zijn er thans gerezen.

Het spreekt voor zich dat onze fractie steeds werkt met hoor-wederhoor; daarom zullen wij zelf ook wethouder Van Everdingen om opheldering vragen inzake zijn gesprek met zijn coalitiepartij-genote PvdA raadslid Haseena Bakhtali. Dan kunnen wij u ook informeren over de juiste stand van zaken betreffende de Toonladder-nieuwbouw. Mocht het echter zo zijn dat wethouder van Everdingen, die eerder dit jaar verantwoordelijk was voor het RMN-debacle, zich daadwerkelijk niet aan de afspraken gehouden heeft, vindt de SP dit aanleiding tot verdergaande actie. Ook hierover zullen wij u weer op de hoogte houden.

Overleg met wethouder over Galecopperzoom

U bent hier