h

SP Nieuwegein stelt vragen over huisbezoeken door Sociale Dienst

3 juli 2007

SP Nieuwegein stelt vragen over huisbezoeken door Sociale Dienst

Sinds de invoering van eerst de Algemene bijstandswet in 1996 en later de Wet Werk en Bijstand gebruiken veel gemeenten huisbezoeken bij bijstandsgerechtigden als controle-instrument. In sommige gemeenten (bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam) hebben de huisbezoeken veel stof doen opwaaien. Ook onder AOW’ers die werden geconfronteerd met huisbezoeken is veel onrust ontstaan. Inmiddels heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op 11 april 2007 een uitspraak gedaan over de onaangekondigde huisbezoeken

Een huisbezoek is een inbreuk op iemands persoonlijke levenssfeer die bescherming behoeft. Ook uitkeringsgerechtigden hebben immers recht op privacy. Daarom kan het niet zo zijn dat de gemeente zonder een vermoeden van fraude bij iedereen binnenstapt en kasten en lades opentrekt. In geval van een concreet en onderbouwd vermoeden van fraude is een onaangekondigd huisbezoek door de sociale recherche geoorloofd. Geoorloofd, want fraude ondermijnt het draagvlak voor voorzieningen zoals de bijstand en moet worden bestreden.

De gemeente kan tot een onaangekondigd huisbezoek besluiten als er vraagtekens zijn over het recht op bijstand en de gegevens om dit recht op bijstand vast te stellen niet op andere manier te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld als iemand opgeeft alleen te wonen of zegt een kamer te verhuren aan een huisgenoot terwijl hij geen kamerhuurcontract en betaalbewijzen kan overleggen, of er is een sterk vermoeden dat iemand zwart werkt en geen inkomsten aan de sociale dienst doorgeeft.

Als er geen sprake is van een vermoeden van fraude, dan vindt de SP dat een onaangekondigd huisbezoek niet is toegestaan. Er is dan nog een mogelijkheid tot een aangekondigd huisbezoek. Een huisbezoek kan ook een manier zijn om mensen te informeren over voorzieningen waar recht op bestaat. Tijdens zo’n huisbezoek staat het promoten van zorg en bijzondere bijstand centraal.

Om deze redenen heeft de SP-fractie een aantal vragen aan het college gesteld:

1.Is het college van mening dat onaangekondigde huisbezoeken enkel geoorloofd zijn wanneer er een ernstig vermoeden van fraude bestaat?

2.Worden er in Nieuwegein onaangekondigde huisbezoeken uitgevoerd? Zo ja, in welke gevallen?

3.Hoeveel uitgevoerde aangekondigde en onaangekondigde huisbezoeken in Nieuwegein sinds de invoering van dit beleid hebben ertoe geleid dat uitkeringen werden stopgezet of niet werden toegekend omdat fraude geconstateerd werd?

We houden u op de hoogte van de uitkomsten!

Martijn Stekelenburg
Fractievoorzitter

Artikel op www.rechtspraak.nl over uitspraak huisbezoeken

U bent hier