h

Platform Armoedebestrijding kaart armoedeprobleem in Nieuwegein aan

20 september 2006

Platform Armoedebestrijding kaart armoedeprobleem in Nieuwegein aan

Vandaag was er een bijeenkomst van het Platform Armoedebestrijding in de Rank in Nieuwegein Zuid. Deze bijeenkomst was belegd om verder te onderzoeken waar de armoede in Nieuwegein zit en welke oplossingen het meest adequaat zijn om de armoede te bestrijden. Ook is deze avond besloten om het platform tot een echte stichting te maken en zo het werk beter te kunnen uitvoeren.

De avond was goed bezocht door politici, mensen uit de hulpverlening en mensen die zelf het slachtoffer zijn geworden van geschuif van problemen tussen instanties en bureaucratie. Want dat was toch wel een van de belangrijkste conclusies van de avond: De gemeente komt mensen die het moeilijk hebben te weinig tegemoet en laat ze aan hun lot over. Schokkend is het te horen dat er jaarlijks van het budget voor de bijzondere bijstand zo'n € 125.000 over blijft dat niet bij deze mensen terecht komt. De gemeente vraagt zich af hoe dit toch kan en heeft zelf al niet meer door dat dit komt door de enorme drempel die opgeworpen wordt voor mensen om hulp te vragen en te krijgen.

Een bizar voorbeeld kwam van een hulpverleenster van Altrecht die een aanvraag wilde doen voor hulp en om het formulier te verkrijgen dat voor de aanvraag nodig was, helemaal naar het kantor van de sociale dienst ging. Daar kreeg ze notabene te horen dat ze het formulier niet voor de client kon meenemen! Dit is nu de omgekeerde wereld en geeft aan hoe moeilijk het is om door de stroperigheid van de bureaucratie heen te komen. En het is zo makkelijk: Leg die aanvraagformulieren bij Altrecht neer en laat de hulpverlener ze invullen. Deze mensen hebben inhoudelijke vakkennis en zijn erop gericht hulpbehoeften van mensen te signaleren en er iets mee te doen. Het formulier kan binnen een week behandeld zijn als de regels eenvoudiger worden gemaakt. Maar de gemeente laat enorm lang op zich wachten met een antwoord omdat de beslissing meestal niet genomen mag worden door de ambtenaar die de aanvraag binnen krijgt. Iedereen in de gemeente wil zich daarmee bemoeien en zo duurt het vaak maanden voor mensen een uitkering krijgen. De SP hoopt deze misstanden te doorbreken met haar initiatiefvoorstel om mensen die zo lang op een uitspraak wachten, een vergoeding te geven.

We hebben in Nederland en ook in Nieuwegein een systeem dat mensen uitsluit en in de kou laat staan, omdat dat systeem gebaseerd is op wantrouwen. Vanaf een hoge troon wordt beschikt over het leven van mensen omdat men wel weet wat goed is voor de ander. Zo wordt er niet echt geluisterd en gekeken wat er werkelijk nodig is.

De oplossing moet zijn om van die bureacratische troon af te komen en náást mensen te gaan staan. Luister naar ze en stel verdiepende vragen in plaats van met formulieren te schermen. Hiermee sla je meerdere vliegen in een klap: Het geld komt terecht waar het thuishoort en je blijft niet met overschotten zitten. Belangrijker nog: de mensen die de hulp zo hard nodig hebben, voelen zich eindelijk weer serieus genomen. En dat is belangrijk. De verhalen die op deze avond verteld werden, grepen iedereen aan. Juist de mensen die het zo moeilijk hebben om rond te komen, moeten ook nog eens accepteren dat ze door niemand gehoord worden en steeds eenzamer worden. Dat is het punt dat armoede ook nog eeens geestelijke armoede gaat worden.

Een mensonterende situatie waar iedereen voor mag vechten. De SP vindt in het Platform Armoedebestrijding een waardige bondgenoot en wenst haar alle succes met haar inspanningen!

U bent hier