h

Actie voetbal feesten

1 juli 2006

Actie voetbal feesten

Afgelopen zaterdag 1 juli stond SP weer op City Plaza met haar verspilmeter. De meter staat nu op ruim € 60.000 sinds de Oranjefeesten bij Big Daddy's tijdens het WK. Aan het publiek werd gevraagd wat zij vonden van de feesten en de voorbijgangers kregen de gelegenheid om aan te geven of zij voor of tegen waren. De overgrote meerderheid van de mensen stemde tegen deze feesten.

De SP heeft vragen gesteld aan het college over de enorme uitgaven voor het sponsoren van het commerciële feest. De gemeente wilde in eerste instantie deze gelden uit het fonds voor jongeren halen, daartegen heeft de SP fel geprotesteerd! Het financieren van een dergelijk feest van gemeenschapsgelden is al niet fraai, maar deze gelden bij de jongeren weghalen is ronduit schandalig. De redenatie die het college erop nahoudt is dat de feesten dienden als afleiding voor vandalen die een aantal jaren geleden de openbare orde verstoorden door zich massaal op te houden bij het kruispunt bij het Mercure hotel en de brandweer. De SP verbaasde zich erover dat de feesten de oplossing moesten bieden voor deze problemen. Het is nog niet duidelijk of de feesten voor minder ongeregeldheden hebben gezorgd. Maar per saldo is er weer een enorme hoop geld verspild.
"stand

De collegepartijen reageerden fel op het SP-protest en snapten niet waarom de SP zo kritisch was. Immers er werd tenminste iets ondernomen voor de Nieuwegeiners en de onlusten van enige jaren geleden moesten voorkomen worden. De SP raadt de collegepartijen aan zich nog een goed achter de oren te krabben. Hoe zou het komen dat de jeugd in Nieuwegein zo opstandig is van tijd tot tijd? Wat ons betreft is dat glashelder: Er is voor de jeugd geen klap te doen en uiteindelijk leidt dat tot excessen. Het baldadige bedrag keuren wij zeker af, maar het is niet te verbazen wanneer er steeds minder geïnvesteerd wordt in de buurthuizen en het jongerenwerk in het algemeen. De SP pleit voor een ruimhartiger jongerenbeleid waarbij jongeren zich serieus genomen voelen en zich thuis voelen in Nieuwegein. Dat is iets anders dan een eenmalig feest organiseren dat ook niet speciaal voor de jeugd bedoeld was. (Wanneer een colaatje € 2 kost, hoef je op aanloop van al te veel jongeren niet te rekenen).

Al met al is de verSPilmeter dus weer gestegen! Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

U bent hier