h

Aanbieden raadszetels aan wethouders

29 juni 2006

Aanbieden raadszetels aan wethouders

Geachte raadsleden, geachte leden van het college,

Vandaag staat een stuk ter goedkeuring op de agenda dat de goedkeuring van de SP helaas niet kan wegdragen. De raadszaal moet verbouwd gaan worden en wel om te voorkomen dat wethouders heen en weer moeten lopen tussen de raadsbanken en plaatsen vóor de raad. Persoonlijk lijkt me dat een kleine moeite. Maar wat zou het. Op zich is er niets tegen gemak nietwaar.

Het wordt een ander verhaal wanneer deze plannen enorm veel geld gaan kosten. Na veel gepuzzel komt de verbouwing op € 17.500 zoals de SP-fractie al had verwacht. Het is dus de helft geworden van de eerste schatting van € 34.000 en dat lijkt een mooi uitgangspunt. Maar er is meer aan de hand! De raadszaal waarin u zit, is een tijdelijke raadszaal. Met zijn allen gaan we over een aantal jaren verhuizen, terug naar het centrum. Dat plaatst de hele verbouwing in een wat vreemd perspectief vinden wij als SP-ers.

Nog belangrijker, en dat is echt de reden dat ik voor u sta vanavond, is dat we als bestuurders gemeend hebben een aantal jaren geleden van de Nieuwegeiners te vragen de broeksriem aan te trekken en met minder genoegen te nemen. Minder groenonderhoud, minder minimabeleid en minder welzijnswerk. Of dit verzoek terecht was, laat ik voor vanavond even in het midden. U kent onze mening hierover. Feit is wel dat het stellen van een dergelijke vraag aan de Nieuwegeiners een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven bijvoorbeeld. Het mag vanzelf spreken dat de gemeente laat zien dat de bezuinigingen niet alleen slaan op de burgers, maar ook op de gemeente zelf. Gelijke monniken, gelijke kappen. Minder gemak in krappe tijden dus.

Dat valt dus niet te rijmen met het uitgeven van een bedrag voor een verbouwinkje dat nog steeds gelijk- of zelfs hoger is dan een netto jaarsalaris van veel mensen. Dat is dus écht een fors bedrag! Vaak helpt het om een dergelijke vergelijking te maken. Het laat meteen zien waar we het over hebben. Deze vergelijking hebben we ook voorgelegd aan de burgers van Nieuwegein door op City Plaza aan voorbijgangers te vragen wat ze liever zouden doen met een dergelijk bedrag. Vanavond bieden we de suggesties van deze mensen aan de wethouder.

Laat ik de eerste zijn te zeggen dat veel van de uitgesproken wensen meer kosten dan de € 17.500 die zijn overgebleven. Maar het baart mij als socialist wel zorgen dat ik nog geen twee weken in de gemeenteraad zit of de eerste verspilling kwam al voorbij. Als het zich in dit tempo voortzet, dan kunnen we binnenkort het eerste jongerencentrum weer openen. Ik vind dat de wensen van de Nieuwegeiners zeer serieus genomen dienen te worden. En dat begint met het naleven van de gestelde bezuinigingen door de gemeente zelf!
"nieuwe
Ons voorstel is dus ook om van deze verbouwing af te zien. We stemmen als fractie tegen, dat moge duidelijk zijn. Om de wethouders toch een beetje tegemoet te komen de komende jaren, willen we als fractie een cadeau aanbieden. Het is misschien wat ludiek, maar niet minder gemeend. Wat ons betreft een duidelijk signaal hoe er met gemeenschapsgeld dient te worden omgegaan. Om het cadeau kracht bij te zetten wil ik het college ook graag de suggesties overhandigen van de Nieuwegeiners die de moeite hebben genomen te reageren. Ik zou het college willen verzoeken even naar voren te komen om het cadeau te ontvangen!

Bij voorbaat dank!

U bent hier