h

Opinie: Campagne 2006, een terugblik én vooruitblik

5 maart 2006

Opinie: Campagne 2006, een terugblik én vooruitblik

De afgelopen maanden is de SP Nieuwegein, geholpen door SP Ijsselstein, druk geweest met de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen die 7 maart plaatsvinden. Op de valreep wil ik u mede-Nieuwegeiners nogmaals toespreken. Enerzijds vertel ik kort over een aantal gebeurtenissen die mij persoonlijk opvielen bij de politieke debatten en anderszijds wil ik u aanmoedigen om te gaan stemmen.

Een korte terugblik
Zoals gezegd ben ik persoonlijk bij een aantal politieke debatten aanwezig geweest, zoals het Jongerenraad-debat, het debat van de Raad van Kerken en het debat in de Blokhoeve. Over het jongerenraad-debat heb ik al een uitgebreider verslag gedaan, maar de andere twee heb ik zelf nog niet besproken. Ik vind het goed om toch even hierop in te gaan, omdat hier een aantal dingen gezegd zijn die belangrijk zijn voor de Nieuwegeiners.

Voorafgaande aan het debat van de Raad van Kerken, kwam ik oud-top voetballer international Rob de Wit tegen. Daar ik toevallig dezelfde fysio-therapeut gehad heb als hij in revalidatiecentrum “De Hoogstraat” sprak ik kort met hem, over hoe het nu met hem ging etc. Het was een goed gesprek waarin we beiden herinneringen ophaalden over onze tijd in “De Hoogstraat” en over onze revalidatie-periode die daarop volgde.

Tijdens het debat dat onder bekwame leiding stond van mevrouw Boender, voorzitter van de Nieuwegeinse Raad van Kerken, kwam o.a. ter sprake dat de VVD het als vanzelfsprekend ziet dat alle uitkeringsgerechtigden verplicht moeten worden om “groen-perkjes” schoon te houden. Ik dacht meteen aan meneer De Wit. Hoe kan een politicus nu alle uitkeringsgerechtigden over één kam scheren en hen verplichten te gaan schoffelen?? Hebben die politici wel eens erover nagedacht dat sommige uitkeringsgerechtigden niet zelf ervoor gekozen hebben om in dat schuitje te zitten, zoals meneer De Wit? Ergo: dat hen elke seconde v/d dag hetzelfde lot zou kunnen treffen, waardoor ze aanvankelijk ziekte-wet, vervolgens WIA, daarna misschien bijstand zouden kunnen krijgen?? Hoezo, sociaal inlevingsvermogen? En laten we maar zwijgen over het wegvallen van het sociale vangnet, dat door dit CDA-VVD-D66 kabinet bijna geheel is afgebroken!

Ook werd er door het CDA gesproken over het belang van de “de menselijke maat”, wat ook in de verkiezingsoproep van wethouder Breuer te lezen valt. Hoe durft nota bene een partij als het CDA het woord “menselijke maat” in de mond te nemen, terwijl die juist door CDA minister De Geus en CDA premier Balkenende zo goed als afgeschaft is. Kijk naar de groei van de voedselbanken, de afschaffing van de WAO, de introductie van de WMO (Wet Maatschappelijke Onrust!), de invoering van het nieuwe ziektekosten-stelsel. Hoezo, menselijke maat? Weet u dat er jaarlijks bijna 2.000 Nederlanders zelfmoord plegen omdat ze niet meer tegen deze harde maatschappij kunnen?

Vreemd vond ik het dat er niet gerept werd over kerkelijke kernbegrippen, zoals liefde, niet alleen liefde voor God, maar ook broederliefde, moederliefde etc. In mijn ogen was Jezus Christus de eerste SP-er avant-la-lettre, immers deelde hij niet zijn brood, wijsheid en gaven met zijn medemensen? En loofde hij niet de barmhartige Samaritaan?

Tijdens het debat in de Blokhoeve sprak mevrouw Breuer erover, dat de mensen die nu in de wijkoverleggen zitten, daar slechts zitten om te beslissen over plantjes. Mijn haren gingen rechtop staan toen ik dat hoorde..Hoe kan een wethouder, die overigens ook wijkwethouder is, tegelijkertijd denken dat ze Nieuwegeiners kan overhalen om deel te nemen aan de wijkoverleggen, terwijl ze in mijn ogen denigrerend over ze spreekt? Vrijwilligers dienen met respect behandeld te worden, 365 dagen per jaar, en niet slechts gedurende twee MADD-dagen. Zelf ben ik een beetje actief in buurthuis De Boog, waar topvrijwilligers alles geven voor hun buurthuis zoals Carol, Ger en Mieke; zonder deze mensen, gesteund door SWN-ers als Roel, zouden de wijkoverleggen allang doodgebloed zijn!

Een korte vooruitblik
Over precies 1,5 dag vinden de verkiezingen plaats. Wij als SP hopen dat de Nieuwegeiners massaal naar de stemlokalen zullen gaan om hun stem uit te brengen. Denk daarbij eens aan de memorabele woorden van de onlangs overleden schrijver Karel Glastra van Loon:

“Blijf niet mokkend aan de kant staan,
Stel een daad en toon je moed,
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet”.

Het is logisch, dat ik persoonlijk zou adviseren om SP te stemmen. Belangrijk is het, dat de Nieuwegeiners zich ervan bewust zijn, dat ze meer invloed kunnen uitoefenen op het Nieuwegeinse reilen en zeilen dan dat ze wellicht nu denken. Partijgenote Annie Inekçi formuleerde dit zeer goed als volgt: “Ook al bemoeit u zich niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met U!” En dat klopt helemaal. Daarbij staan voor de SP menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid van mensen en solidariteit met mensen voorop. Bent u het met ons eens, stem dan dinsdag 7 maart op lijst 12: SP Nieuwegein!

Persoonlijk wil ik dit aanvullen met de volgende woorden:
“Het gaat mij er niet om wat u doet, wat u hebt of wie u bent, maar HOE u bent”!

Met vriendelijke groet,

Petra Meese
SP Raadslid-kandidaat nr.2

U bent hier