h

SP wil meer steun voor kleine ondernemers

10 februari 2006

SP wil meer steun voor kleine ondernemers

Steun voor kleine ondernemersDe SP wil dat er structurele maatregelen worden genomen om kleine ondernemers te ondersteunen. Het vestigingsklimaat voor deze groep ondernemers zou ook in Nieuwegein aanmerkelijk verbeterd kunnen worden. De vestiging van kleine, schone bedrijven in onze dichtbevolkte stad kan de lokale economie stimuleren, werkgelegenheid vergroten en producten en diensten dichter bij de mensen brengen. Dat zou bovendien beter bij Nieuwegein passen dan grote bedrijven en nog meer leegstaande kantoorgebouwen.... En er zou een koppeling kunnen worden gemaakt met lopende werkgelegenheidsprojecten.

Deze week deed SP-Kamerlid Arda Gerkens een serie aanbevelingen die tot meer steun voor kleine ondernemers moeten leiden. De kleinschaligheidaftrek moet fors worden verhoogd en het belastingtarief over de eerste 41.000 euro winst moet worden verlaagd. Kleine bedrijven moeten bij ziekte van werknemers nog maar één in plaats van twee jaar loon doorbetalen. Ook moet er een verbod komen op verkoop onder de inkoopsprijs. Dit staat in de SP-notitie "Hart voor de zaak",die vandaag is gepubliceerd.

De faciliteiten voor starters zijn volgens Arda Gerkens de laatste jaren ten onrechte uitgekleed. “Kleine ondernemers zijn van grote waarde voor de economie, maar starten wordt moeilijk gemaakt, er is onnodige regelgeving en nauwelijks sociale zekerheid. Ruim één op de tien kleine ondernemers leeft onder de armoedegrens. Maar ook de gevolgen van criminaliteit vormen een bedreiging.” Volgens de SP krijgen kleine ondernemers en zelfstandigen te weinig aandacht van de politiek, die vooral oog lijkt te hebben voor middelgrote en grote ondernemingen .

De belangrijkste aanbevelingen van de SP:

- De kleinschaligheidaftrek voor zelfstandigen wordt voor de eerste twee schijven verhoogd met 50 procent en het belastingtarief over de eerste 41000 euro winst verlaagd naar 23,5 procent.

- De kleinschaligheidsaftrek voor starters wordt verdubbeld, voor zowel vennootschappen als zelfstandigen.

- Kleine bedrijven (tot 20 werknemers) hoeven bij ziekte van werknemers één in plaats van twee jaar loon doorbetalen.

- Startende ondernemers die een diploma ondernemersvaardigheden halen komen in aanmerking voor een aanmoedigingsubsidie.

- Gemeentelijke belastingen moeten gebundeld worden in één aanslag en op landelijk niveau wordt de bandbreedte van de diverse gemeentelijke belastingen aangegeven. De loonbelasting en de afdracht van sociale premies moet vereenvoudigd worden.

- Om ook kleine ondernemers de mogelijkheid te geven zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, moet er een standaard pakketpolis komen met een ruime dekking en een acceptatieplicht.

- Om de toegang tot tijdelijke bijstand vereenvoudigen wordt bij de vaststelling van het vermogen, de waarde van onroerende goederen niet meegenomen. De beoordeling van de aanvraag worden afgehandeld door de belastingdienst in plaats van de sociale dienst.

- Er komt een wettelijk verbod op verkoop onder de inkoopsprijs en één vaste dag waarop de winkels gesloten zijn.

- De komst van grote winkelcentra aan de rand van de gemeente of langs doorgaande wegen moeten voorkomen worden.

- Om de financiële gevolgen van criminaliteit te beperken komt er een waarborgfonds. Het voegingsproces moet eenvoudiger worden, zodat schade sneller op de dader kan worden verhaald.

In Nieuwegein zullen we conact opnemen met MKB en de kamer van Koophandel om in kaart te brengen hoe zij denken over stimulering van de vestiging van kleine ondernemingen, wat daarvoor nodig is en hoe de gemeente hier actief aan kan bijdragen.

Zie ook de volledige tekst van het SP-voorstel Hart voor de zaak

U bent hier