h

Eén jonge politica (SP!) neemt deel aan Jongerendebat

19 februari 2006

Eén jonge politica (SP!) neemt deel aan Jongerendebat

Op 17 februari vond op initatief van de plaatselijke Jongerenraad, het tweede Politieke Jongeren Café plaats. In Café de Tijd (voorheen Time Out) bij buurtcentrum Feniks ontvingen de zeer bedreven en enthousiaste leden van de Jongerenraad de gasten op, bijgestaan door twee supervrijwilligers achter de bar (zwaar ziek en toch aanwezig, dat verdient een pluim!) Namens de lokale SP waren Nine Kooiman, Anne de Vries en Petra Meese aanwezig en namens SP-IJsselstein Linda Hogema.

Jongerendebat 17 februari 2006

Onder voorzitterschap van Richard van Rijn vond er een levendig debat plaats. Present waren de PGN, VSP, GL, CDA, D66, ONS, VVD en Leni. SP-Nieuwegein koos er bewust voor om één van hun jongste raadslid-kandidaten te sturen (Nine Kooiman 25 jaar jong) omdat het een jongerendebat was. De andere partijen stuurden veelal hun oudere fractievoorzitters of raadscommissieleden.

De eerste vraag die gesteld werd was: “Vertel in één minuut wie je bent”. Nine antwoordde als volgt: “Ik ben Nine Kooiman, raadslid-kandidaat nr. 5 op de SP-lijst. Wij doen dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen. Ik werk in de jeugdzorg en ook daar kom ik jongeren tegen die werkelijk vanuit verveling maar gaan hangen of erger. De SP wil hier verandering in brengen door een ander jongerenbeleid te gaan voeren.
Zo wil de SP o.a. een goed lopend jongerenbeleid met minimaal 2 jongerencentra. Momenteel wordt hier op bezuinigd (SWN), terwijl je prioriteit hierop gevestigd zou moeten zijn. Daarnaast moet er meer geïnvesteerd worden in cultuur, sport en onderwijs.
De drempel hiervoor zou verlaagd moeten worden. Verder vindt de SP Nieuwegein dat er snel betaalbare huurwoningen voor jongeren moeten komen. Jongeren moeten niet een eeuwigheid op een wachtlijst hoeven staan om hier een betaalbare woning te kunnen krijgen. Wil je de zelfstandigheid van jongeren vergroten, moet je hier zeker in investeren. Nine sloot haar begin-pleidooi af met de woorden: “Als laatste wil ik zeggen dat de jeugd de toekomst is en daarom een luisterend oor verdient. Ik pleit dan ook voor meer begrip en ruimte voor de Nieuwegeinse jongeren!”.

Na de voorstelronde vond het eigenlijke debat plaats. Er werd gediscussieerd over jongeren-zaken, maar jammergenoeg ook (teveel) over andere zaken zoals de binnenstad-problematiek, de SWN-bezuinigingsperikelen en het gemeentelijke “Nieuwegein Kiest”-programma. Vooral de afgevaardigden van de huidige coalitie-partijen kregen flinke protest-vragen van de aanwezige jongeren.

Het ging er fel aan toe toen een jongere uit de zaal aan de politici vroeg “Waarom krijgen wij gewoon geen plek om gewoon onszelf te zijn, om te hangen, drinken, praten, roken of wat dan ook zonder verplicht een SWN-cursus kleien ofzo te volgen? Want als er geen activiteit aangeplakt wordt, mag er niets georganiseerd worden”, waarop de heer Zwart van PGN meteen antwoordde “met roken bedoel je zeker blowen”. Hierop ontplofte de aardige barkeeper: “ (...)zo, dus als een jongere het heeft over roken betekent dat voor jullie dat ze blowen bedoelen, wat een vooroordelen (...)” Zwart trok zijn felle beginwoorden terug door te zeggen dat hij af en toe rookte en blowde, maar het leed was al geschied.

In de pauze vond er een supergave “fire”-voorstelling plaats, waarbij twee Nieuwegeinse jongeren jongleerden met vuur, vuurspuwden etc. Grappig was het om te zien dat één van hen onze eigen “I LOVE SP”-sticker droeg, die ik aan het begin v/d avond tezamen met ander SP-materiaal had neergelegd voor de aanwezigen.

Onze Nine liet zich niet uit het veld slaan en pareerde elke vraag op een adequate, nette en geschikte wijze. Toen ze een passage uit het gemeentelijke programma “Nieuwegein Kiest” aanhaalde, reageerde de aanwezige CDA-afgevaardigde verontwaardigd, waarop hij moest bekennen dat “sorry, ik heb Nieuwegein Kiest nog niet gelezen” (en hij is dus commissie-lid!).

Na het debat maakte de Nieuwegeinse SP-Angels van de gelegenheid gebruik om onder het genot van een drankje verder te praten met de aanwezigen, die met veel waardering spraken over het SP-optreden. Rond 23.30 uur sloten de deuren en gingen we zowat als laatsten huiswaarts.

Kortom: dit was voor ons een zeer geslaagde avond waarbij Nine Kooiman op voortreffelijke wijze heeft laten zien dat ze minimaal zo goed is als de gevestigde politieke orde. Afsluitend willen we nogmaals de Jongerenraad en alle aanwezige vrijwilligers bedanken voor hun super-inzet!

Hopelijk betekent de introductie van de WMO in Nieuwegein niet dat de Jongerenraad gaat verdwijnen, aangezien verantwoordelijk wethouder Breuer de Jongerenraad onder de WMO wil laten vallen.

Petra Meese
SP raadskandidaat nr.2

* Zie ook de paragrafen over jongeren en jeugdbeleid in het SP- verkiezingsprogramma en ons dossier Poppodium.

U bent hier