h

Commissie Bezwaarschriften komt met tegengestelde uitspraken over toekenning subsidie kinderopvang

22 februari 2006

Commissie Bezwaarschriften komt met tegengestelde uitspraken over toekenning subsidie kinderopvang

Vorige week bracht SP-Nieuwegein een persbericht uit, waarin geschreven werd over de Kinderopvang-subsidiegelden voor medisch-sociaal geïndiceerden. Het is op zijn minst vreemd dat de subsidie voor kinderopvang ten onrechte wordt geweigerd door de gemeente en onduidelijk blijft wat er met de geoormerkte gelden is gebeurd. Deze week kwam daar een nieuw feit bij: de Commissie Bezwaarschriften komt met tegengestelde uitspraken in deze zaak.

Op 6 februari zond de Secretaris commissie bezwaarschriften Sociale Kamer een ondertekend exemplaar met bekende inhoud naar Petra Meese, aangevuld met een gemeentelijk routing-formulier. Het advies van de commissie zou op dinsdag 14 februari binnen het college van B & W besproken worden.

Betrokkene stond dan ook zeer vreemd ervan te kijken dat ze op zaterdag 18 februari een brief van de Gemeente Nieuwegein ontving, waarbij de gemeentelijk jurist wederom een advies van dezelfde Commissie Bezwaarschriften had gevoegd. Dit advies was immers totaal anders dan het door hen zelf eerder afgegeven en ondertekende advies.

Luidde de conclusie van de Commissie in de eerste versie nog “het besluit is onrechtmatig genomen” met als advies “het besluit van 10 mei 2005 intrekken”, de conclusie van het tweede document was opeens “het besluit is terecht genomen” en het advies luidde “het besluit van 10 mei 2005 handhaven onder aanpassing van de draagkrachtberekening”.

Feit blijft staan dat iedereen in 2004 al wist dat minister De Geus deze wet per 1/1/2005 zou veranderen en dat er per die datum bij de gemeentes zou moeten worden aangeklopt voor het verkrijgen van de Kinderopvang-subsidie voor de medisch/sociale doelgroep. Toch heeft de gemeente Nieuwegein pas 23 juni 2005 in de raad hierover een besluit genomen, met als addendum dat indien aanspraak op deze subsidie wilt maken dit slechts met terugwerkende kracht van één maand mogelijk is.

De SP blijft erbij dat dit geen schoolvoorbeeld is van een transparant en duidelijk subsidie-beleid. Dit dient vooraf bij de mensen kenbaar gemaakt te worden. Mensen zouden niet zelf maandenlang moeten bezig zijn met het zoeken naar subsidiegeld. Dit kan en mag gewoon niet.

Tevens vindt de SP het zeer vreemd dat eenzelfde Bezwaarschriftencommissie twee verschillende uitspraken doet, terwijl er geen nieuwe feitelijkheden zijn aangebracht, noch door de betrokkene, noch door de gemeente. Daarbij komt dat er ook geen tweede hoorzitting heeft plaatsgehad.

Intussen blijft de vraag staan wat er met de geoormerkte gelden is gebeurd.

U bent hier