h

De dag erna, in de supermarkt

24 september 2021

De dag erna, in de supermarkt

"Zag ik u gisteren niet in de gemeenteraad, over de energie?" Geheel verrast, dat ik herkend werd in de supermarkt. Gewoonlijk kan je als raadslid gewoon anoniem boodschappen doen. "Zal ik het maar op zijn Utrechts zeggen: ze wisten het al in 2017 en ze doen niks, nada, noppes!".

Kennelijk was mijn optreden in de raad duidelijk genoeg voor deze caissière. Ze wil wel dat de woningbouwvereniging haar huis beter isoleert en er zonnepanelen op legt. Da's voor iedereen goed toch?

Kijkend vanuit de straat naar de overheid kan je je alleen maar verwonderen over het gekrakeel. Het is toch vrij simpel. De energieprijzen gaan omhoog dan is energiebesparen een logische stap. En toch komt dat nauwelijks verder dan rapporten waarin staat dat het noodzakelijk is. Inwoners die energie willen besparen lopen aan tegen onduidelijkheid, te hoge kosten en snelle verkopers met mooie verhalen. De overheid staat erbij en kijkt ernaar.

In Nieuwegein hebben we een enthousiaste club vrijwilligers, Stichting Energie-N, die graag wil helpen. En de gemeente verwijst maar al te graag naar deze gratis hulp. Vervolgens stopt de gemeente heel veel tijd in andere dingen zoals Aardwarmte en regionaal overleg. En daardoor is er niet genoeg aandacht voor het oplossen en voorkomen van energie-armoede.

TNO publiceerde donderdag (23/09) een onderzoek dat laat zien dat energie-armoede in Nederland een snel groeiend probleem is. De SP zet dit onderwerp landelijk al jaren op de kaart. Sommige mensen hebben nu al te weinig geld om in de winter het huis warm te stoken. De verwarming op 16 graden en dikke truien en dekens. En als er iemand op bezoek komt de verwarming even op 19 graden. Er is een groeiende groep mensen die de energierekening nog maar nét kan betalen, maar dan mag er echt niks mis gaan. Deze mensen hebben geen geld om in woningisolatie te steken. En naarmate de energie duurder wordt, wordt dat alleen maar lastiger.

De stijging van de energieprijzen wordt grotendeel veroorzaakt door belasting. Een belasting die grootgebruikers, de meest vervuilende bedrijven, van Mark Rutte c.s. niet hoeven te  betalen. En dat komt voornamelijk doordat de politiek dit probleem niet voldoende voelt. Men maakt zich terecht zorgen over klimaatverandering, maar legt de rekening op de verkeerde plek. Vooral omdat de VVD en haar trawanten vele miljarden over de balk smijten met belastingontwijkingsdeals en andere misselijke rechtse hobby's.

In de komende maanden praat de gemeenteraad nog verder over de Warmtetransitievisie. Dan zal de SP in een motie om meer maatregelen ter voorkoming van energie-armoede te vragen.

Tot slot: in de raadsvergadering van donderdag 23 september stond er een motie van CU, NU en SP op het programma. De wethouders vertellen de raad  namelijk maar mondjesmaat wat ze in de regio uitvreten. Steeds moeten we dingen uit de media horen. De maat was al een tijdje helemaal vol. Vreemd eigenlijk dat op voorhand niet meer fracties deze motie mee indienden. De wethouders lieten de beantwoording aan de burgemeester, die de motie ontraadde. Hij had er duidelijk weer geen zin in.
Na mijn bijdrage, waarin ik zijn gedrag "meestribbelen" noemde, werd hij weer eens driftig. Waarna de hele raad zich tegen hem keerde. Motie unaniem aangenomen.

Zo gaat dat in de Nieuwegeinse dorpspolitiek.

Met vriendelijke groet,
Frank van den Heuvel
Fractievoorzitter

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier