h

SP verontrust over huurachterstanden en huisuitzettingen

18 februari 2015

SP verontrust over huurachterstanden en huisuitzettingen

Huurders krijgen al enkele jaren aanzienlijke huurverhogingen. Dit jaar zitten er wederom huurverhogingen aan te komen. Het kabinet heeft de verhuurderheffing ingevoerd; met deze heffing moeten de corporaties een extra belasting betalen aan het Rijk. Veel corporaties kunnen dit niet betalen en moeten het geld halen bij hun huurders. Dit zorgt voor een extra hoge huurverhoging met alle gevolgen van dien.

De gevolgen van de hoge huren zijn voor de huurders zeer ingrijpend, zeker als dit leidt tot een huisuitzetting en nog schrijnender als daar kinderen bij betrokken zijn.

SP raadslid Annie van den Heuvel: "Het is verschrikkelijk dat dit in Nederland gebeurt, maar als volksvertegenwoordigers moeten wij op de hoogte zijn en blijven van de gevolgen hier in Nieuwegein".

De SP heeft daarom de volgende vragen aan het college gesteld:

1. Kunt u aangeven hoeveel huurders van Nieuwegeinse woningcorporaties een huurachterstand hebben?

2. Hoe groot zijn de huurachterstanden in Nieuwegein in totaal?

3. Bij hoeveel huurders is er sprake van een betalingsregeling?

4. Hoeveel huisuitzettingen hebben er in 2013 en 2014 plaats gevonden en waar zijn de uitgezette huurders gehuisvest?

5. Hoe hoog zijn de kosten van de woningcorporaties voor het treffen van betalingsregelingen voor huurders met een huurschuld?

6. Welk bedrag moeten onze woningcorporaties jaarlijks betalen vanwege de verhuuderheffing?

7. Is het college bereid om de gemeenteraad jaarlijks op de hoogte te houden van de huurachterstanden en de huisuitzettingen?

8. Bent u als college bereid uw mening te geven over het huidige landelijke huurbeleid en de gevolgen daarvan, inclusief de ingevoerde verhuurderheffing?

9. Is het college bereid om te kijken naar de mogelijkheid om voor gezinnen - met minderjarige kinderen - die langdurig op een minimum zitten tot minder of zelfs geen huurverhoging over te gaan? Wat is hierover uw mening?

10. Is het college bereid om daarover afspraken te maken met de Nieuwegeinse woningcorporaties? Zonee, waarom niet?

11. Is het college bereid om in gesprek te gaan met de Nieuwegeinse woningcorporaties om huurders met een U-pas (misschien later N-pas) niet meer huurverhoging te laten betalen dan de inflatie (nu 1%), zoals in Utrecht woningbouwvereniging Bo-Ex van plan is?

Annie van den Heuvel Raadslid SP-fractie

Reacties

Ik woon in de wijk Merwestein aan de Bergwal en betaal 392,82 Euro huur. Ik woon hier al jaren, maar nieuwe bewoners betalen inmiddels 627,- Euro, een verschil van 235 Euro voor exact dezelfde woning.

Daarnaast betaal ik de laatste paar jaar minimaal 4% huurverhoging per jaar, wat voor mij inhoudt een kleine 15 Euro. Een andere woning wordt onbetaalbaar omdat de huurverhoging meer is dan de sociale huurgrens stijgt.

Het komt er op neer dat ik bij verhuizing maar enkele jaren kan blijven wonen in een andere woning en dan weer terug moet verhuizen naar een goedkopere woning. Maar deze zijn er simpelweg niet, dus zit ik hier vast in een veel te krappe woning en na ruim een jaar zoeken wordt het nu nog moeilijker om hier weg te komen. Ik heb een wachtduur van 15 jaar, echter de goedkopere woningen gaan allemaal naar urgentie gevallen dus maak geen kans op de huurmarkt.

Het lijkt erop dat de minima weer het slachtoffer zijn van een falend beleid van de overheid.

Reactie toevoegen

U bent hier