h

SP opent de discussie over participatiegebouwen

8 november 2014

SP opent de discussie over participatiegebouwen

Op donderdag 6 november 2014 vond in het Stadshuis van Nieuwegein de raadsvergadering plaats, waarbij de begroting aan bod kwam. De SP pleitte bij monde van Hasan Inekci voor goede ondersteuning van vrijwilligersinitiatieven. Al vorig jaar werd een motie van SP en GroenLinks aangenomen waarmee dit geregeld zou worden.

Fractievoorzitter Inekci hield een mooi betoog waarin hij ook zijn zorg uitsprak over de zogenaamde zorgtransities die per 1 januari ingaan. De WMO wordt dan drastisch hervormd: de sociale wijkteams doen dan hun intrede.

De SP pleit voor het aanwijzen  van een of meerdere participatiegebouwen. Deze panden - die nu eigendom van de gemeente zijn - kunnen aan de gemeenschap worden geschonken. Zo hoeven de vrijwilligersorganisaties geen huur te betalen, die trouwens meestal uit  de subsidie van de gemeente wordt betaald. Dit is het bekende vestzak-broekzakverhaal.

Het was te merken dat dit soort zaken leven. PvdA en CDA bereiden een initiatiefvoorstel voor voor een vrijwilligershuis. D66 had ideeën over een stadsbrede denktank. Alles om ervoor de zorgen dat de gemeente nieuwe initiatieven vooral stimuleert en niet frustreert.

Wethouder Stekelenburg van de SP zegde toe dat de Raad in het eerste kwartaal over de participatiegebouwen zou kunnen praten. Alle ideeën van alle partijen zullen dan bij elkaar komen.

Lees hieronder het hele betoog van Hasan Inekci tijdens de algemene beschouwingen:

Voorzitter, leden van de Raad, geachte aanwezigen.  

Het is er toch van gekomen. De SP zit in het college. En in wat voor tijden maakt mijn partij deze stap?

In de afgelopen jaren is er veel gesproken over bezuinigingen en ook deze periode zal het er veel over gaan. Wat heeft de SP te zoeken in een college als er zo weinig middelen zijn? De socialisten moeten het toch hebben van geld uitgeven? Nee, dat is gelukkig niet waar! Echt niet.

Keuzes maken 
In deze tijd is het zaak om kleur te bekennen en om aan te geven wat echt belangrijk is. Niet alles kunnen we betalen en dus gaan we andere keuzes maken. Bijvoorbeeld in een goede regeling voor de chronische zieken en de gehandicapten.

Creatieve oplossing
Het doet mij deugd dat er een meerderheid te vinden was voor de creatieve oplossing die vanaf 1 januari 2015 van kracht wordt. Het is een goed voorbeeld van het goed omgaan met de beschikbare middelen. Wij danken onze coalitiepartners voor deze belangrijke stem voor de mensen die onze steun nodig hebben.

Die creativiteit hebben we de komende jaren hard nodig. Vanaf 1 januari 2015 gaat een grote verandering van start. Denk aan de zorg voor onze ouderen, voor onze jongeren en voor de mensen in de uitkeringen. We weten allemaal hoe hard er is gewerkt. Daar spreken we onze grote waardering voor uit.

Voorzitter, de uitdaging is groot en er zullen zaken mis gaan. Dat is op zichzelf geen ramp. Mijn fractie vraagt aan het college: Wat is er geregeld om snel en effectief op te treden bij de eerste tekenen van problemen?

Bewoners zullen begrijpen, dat er soms fouten gemaakt worden. Wij dienen die fouten snel en voortvarend op te lossen. Op die manier houden we het draagvlak bij bewoners in stand. Aan de wethouder vragen wij: Hoe is het snel en voortvarend oplossen geborgd?

Creativiteit en lef
Creativiteit en lef zijn nodig om te komen tot nieuwe manieren van denken en doen. Een goed voorbeeld is de Kledingbank. Die kwam er.. omdat voor de vereiste vergunning gekeken is naar wat echt nodig was. Ofwel... wij als overheid faciliteren; wij bieden kansen aan initiatieven.

Initiatieven
Initiatieven van bewoners worden verwelkomd. Daarbij komt een moment dat een initiatief onze steun nodig heeft. Bijvoorbeeld een onderkomen... een ruimhartige vergunning… of soms gewoon door mensen met elkaar in contact te brengen.

Voorzitter, genoemde zaken zijn snel te regelen. Als bestuur kunnen we bijvoorbeeld panden aanwijzen in de stad. Daar kunnen initiatiefnemers hun activiteiten ontplooien. En dat zonder hen te belasten met het opbrengen van 10 duizenden euro's aan huur.

Participatiegebouwen
Het bedrijfsleven kent bedrijfsverzamelgebouwen. Voor initiatieven van bewoners denken we aan een nieuwe variant... namelijk participatie-gebouwen. De gemeente stelt de panden ter beschikking met als voorwaarde dat er geen zuiver commerciële activiteiten plaats vinden. En mogelijk kan er een beheerstichting in het leven worden geroepen voor het onderhoud van de gebouwen. Alles wat bijdraagt aan de participatie samenleving kan er een plek vinden. Het vraagt lef van de politiek. Wij zijn er van overtuigd dat het een groot succes kan worden.

Voorzitter, leden van de raad, geachte aanwezigen.

Wij bezuinigden de afgelopen jaren miljoenen, het is nog niet genoeg. Dit college zal ook in 2015 op zoek dienen te gaan naar nog een paar miljoen. Dat moeten wij samen met de stad en haar bewoners voor elkaar krijgen. Een gewichtige taak! En geen gemakkelijke. Want wie wil er bezuinigen? En wat en wie willen we beschermen? Uiteindelijk zullen we daar samen een besluit over moeten nemen.

Zonder een aantrekkende economie is het lastig om de kaartenbakken van de WIL leeg te krijgen. Wij zijn blij dat de WIL de zaken op orde begint te krijgen. De klanttevredenheid verbetert... de wachtlijsten lossen op... en het met respect omgaan met de klanten staat weer hoog in het vaandel. De SP is blij met de beweging die op gang is gekomen na het aanbieden van ons rapport.

Voorzitter, nog even over de koopzondagen.
Wij denken niet graag terug aan de manier waarop dit tot stand kwam. Dat wordt versterkt door het feit dat er maar 4 FTE aan banen geschapen is uit de kaartenbakken van de WIL. Vraag aan het college: Wat vindt u van deze resultaten? En: Wordt het niet tijd om de onzinnigheid van de koopzondagen toe te geven?

Hoe dan ook, wij wensen het college en de organisatie een goed jaar toe. Een positieve grondhouding is nodig en zo zitten wij er ook in. Mag 2015 een zeer goed jaar worden voor iedereen die met de transities te maken krijgt. Dank u. 

Reactie toevoegen

U bent hier