h

SP houdt vinger aan de pols

17 augustus 2014

SP houdt vinger aan de pols

De SP afdeling Nieuwegein houdt de vinger aan de pols. En dat is nodig ook, gelet op de ervaring van een 78-jarige inwoonster. Zij benaderde onlangs de SP Hulpdienst met een hulpvraag. Tot voor kort had zij 2 x 3 uur huishoudelijke hulp. Na een zogeheten 'keukentafelgesprek'met een WMO-medewerkster werd bepaald dat er voor nog maar 1 x 3 uur huishoudelijke hulp werd vergoed. Een achteruitgang van 50%.

Aan de woonsituatie van de inwoonster was niets veranderd; aan haar gezondheid evenmin. Die was juist achteruit gegaan. Waarom dan deze korting? De gemeente past een andere 'rekenmethode' toe, die volgens de gemeente gerechtvaardigd is. De SP afdeling Nieuwegein heeft voor de bewoonster een bezwaarschrift opgesteld. Dat leverde een nieuw bezoek op van een WMO-medewerker aan de hulpvraagster, waarbij ook een SP-medewerker aanwezig was.

Bezwaarschrift Volgens de WMO-medewerkster had een bezwaarschrift niet veel zin omdat de bezwaarcommissie uiteindelijk zou oordelen dat de gemeente volgens de nieuwe rekenmethode heeft gehandeld. Daar schiet deze inwoonster niets mee op. Maar..."misschien kan er een half uurtje bij", stelde de WMO-medewerker in het vooruitzicht. Dan nog blijft het een fikse korting.

De kanteling De SP herkent zich in het verhaal van deze mevrouw. Sinds enige tijd hanteert de gemeente een beleid onder de naam 'de kanteling'. Hierbij wordt niet zomaar meer hulp toegezegd zoals voorheen. Eerst wordt gekeken of de directe omgeving van de cliënt kan inspringen. In bovengenoemde zaak is er niets veranderd aan de situatie van mevrouw. Mantelzorgers zijn er niet, de familieleden van mevrouw wonen veel te ver weg. het enige wat hier veranderd is, is het aantal uren dat mevrouw krijgt toegewezen; gevolg van het beleid en niet van de werkelijke omstandigheden van mevrouw.

Niet schrappen in zorgindicaties De SP is van mening dat er niet geschrapt mag worden in de zorgindicaties, alleen om een bezuiniging te halen. Uitgangspunt van 'de kanteling' is om te kijken wat er echt nodig is. De omstandigheden van deze mevrouw zouden eerder aanleiding geven tot een verhoging van de uren. Haar toestand is immers achteruit gegaan.

De SP verwacht vanaf aankomende januari 2015 een toename van dit soort klachten. Dan gaat er een nieuwe zeer grote bezuiniging in.

* Voor meer informatie over 'de kanteling', klik hier.
* Zie ook recente enquete ANBO.
* Zie ook: SP en de Zorg

Reacties

de ontslagen in de thuiszorg zijn in volle gang in Nederland. Zie www.strijdvoorthuiszorg.nl

Reactie toevoegen

U bent hier