h

IJsselstein: balans van de verkiezingen

10 maart 2006

IJsselstein: balans van de verkiezingen

Ondanks de geweldige klapper die de SP in Nieuwegein gemaakt heeft, blijven we in IJsselstein een beetje met gemengde gevoelens zitten. Omdat de PvdA ook in IJsselstein de grootste partij is geworden, ligt het erg voor de hand om van een langverwachte (en ook hoognodige) linkse wederopstanding te spreken. En al klopt ons rode hart vol verwachting: we weten maar al te goed dat de werkelijkheid niet zo rooskleurig is als het logo van de sociaal-democraten doet vermoeden.

Een echt progressief college lijkt op voorhand onmogelijk in IJsselstein. De PvdA en GroenLinks zijn samen goed voor negen van de 23 zetels, bij lange na niet genoeg voor een meerderheid. Zelf als we daar de ChristenUnie (die zich de afgelopen vier jaar heeft laten zien als een geloofwaardige partij met een uitstekend sociaal gezicht) bij optellen, komt het aantal zetels niet verder dan tien. Wij vinden het jammer dat GroenLinks en ChristenUnie hun positie in de raad niet konden versterken. Want dat had de PvdA minder roze en meer rood kunnen maken.

Wellicht dat de PvdA ook de Liberaal Democraten IJsselstein, met drie zetels de grootste winnaar van de verkiezingen, uit zal nodigen om deel uit te maken van het college. Hoewel de problemen, die deze politieke nieuwkomer aankaart, zonder enige twijfel terecht zijn, valt het nog maar te bezien of de oplossingen die ze aandragen voor deze problemen goed uitpakken. De ervaring in den lande met de vele varianten van de "leefbaren" heeft ons ondertussen wel geleerd, dat dit type partijen in de regel een zeer rechtse koers vaart en dat hun gedachtegoed meer lijkt op dat van de VVD en D66 dan menigeen lief is. De naam (en ook hun tienpuntenplan dat door moest gaan voor een verkiezingsprogramma) belooft voorlopig niet veel goeds. Voor IJsselstein hopen we dat onze vrees onterecht zal blijken...

Voor de rest is het ronduit stuitend te noemen, dat dezelfde personen die IJsselstein hebben opgezadeld met onder meer een tekort van 2,2 miljoen Euro, voor een deel weer vrolijk hun opwachting hebben gemaakt op de kieslijsten. Men doet net of er niets gebeurd is. Vooral het CDA heeft het wel erg bont gemaakt door voormalig wethouder Kwakkel weer ten tonele te voeren. Op de ledenvergadering van het CDA heeft de conservatieve vleugel van de christen-democraten het gewonnen van de linkervleugel en werd de enige echte vakman van de fractie, Michel Versteeg, afgeserveerd. Dat is de kiezer niet ontgaan. Kortom: van het CDA hoeft er de komende vier jaar geen al te progressieve politiek te worden verwacht.

Verder zijn we gelukkig verlost van de Lijst Benali. Deze "volksvertegenwoordiger", die in zijn verkiezingsprogramma beweerde op te komen voor de minderheden in IJsselstein, heeft het gepresteerd om 4 jaar lang in de raad zijn mond te houden en ook in de raadscommissies geen enkele bijdrage van belang te leveren. Die zetel komt nu hopelijk vrij voor iemand die zich met raad en daad van zijn vertegenwoordigende taken kwijt.

Het feit dat de traditionele IJsselsteinse partijen (de VVD en het CDA) aanzienlijk verloren hebben en de PvdA als winnaar uit de stembus is gerold, is voorlopig dus nog geen garantie voor een progressief beleid van het komende college. Het woord is nu aan de Partij van de Arbeid. Kleurt de roos van hun logo straks roze, zodat ze bij de grote partijen VVD en CDA in het gevlei komen? Zal de lokroep van het pluche van de PvdA een partij maken die geen vlees en geen vis is? Of durft deze partij een vuist te maken en gaan ze pal staan voor een echt sociale politiek, zodat de oosterwind die al zolang waait in IJsselstein eindelijk eens tegengehouden wordt? Als SP IJsselstein zullen we in ieder geval de ontwikkelingen met argusogen volgen en niet schromen om de PvdA aan haar oude idealen te helpen herinneren...

Wesly Mooij
SP IJsselstein

U bent hier