h

Integriteit, bestaat dat eigenlijk wel?

6 oktober 2014

Integriteit, bestaat dat eigenlijk wel?

N.a.v. ons stuk over integriteit ontving ik verschillende interessante reacties vanuit mijn eigen partij.

De eerste was binnen mijn eigen fractie. Een collega gaf aan dat “zij zelf wel zou bepalen of ze integer handelt of niet. Dat is een persoonlijke kwestie”. Voor een deel is dat wel waar maar voor een ander deel niet. Declareer je verkeerd, dan heb je een probleem. Is er sprake van belangenverstrengeling of laat je geheime informatie naar buiten lekken dan ook. Daar houdt het wel mee op, denken we. Buiten deze zaken wordt het inderdaad een persoonlijke interpretatie.

Een andere reactie was: 

“Hallo Joop,

Ziet er wat mij betreft prima uit. Ik heb laatst overigens een discussie gehad met een stel raadsleden en advocaten over integriteit, met als vraagstelling: Integriteit in de raad, bestaat dat eigenlijk wel?

We kwamen tot de conclusie: eigenlijk niet.

Om integer te zijn moet je als raadslid immers 'zonder last of ruggenspraak' kunnen opereren en je niet laten leiden door persoonlijke belangen. Maar in de praktijk komen alle raadsleden voort uit de lokale gemeenschap. Ze hebben binding met bepaalde groepen in die gemeenschap, wonen in een bepaalde wijk waardoor ze belangen hebben bij die wijk etc. Voorbeeld was: je bent een goede voorzitter van de voetbalclub. Vanwege die bestuurlijke ervaring word je gevraagd als raadslid. Vervolgens verwacht de leden van voetbalclub natuurlijk van je dat je hun belangen naar voren brengt in de raad, maar uit oogpunt van integriteit zou je dat juist niet moeten doen. Maar dat zou weer heel vreemd zijn, want mensen hebben immers op je gestemd omdat je zulk goed werk deed voor de voetbalclub. Breng je de belangen niet naar voren, dan voelen de kiezers zich verraden, doe je het wel, dan kom je op voor je belangen van je eigen achterban en dat riekt naar cliëntelisme.

Een van de advocaten was raadslid en had zijn (zwangere) dochter gewaarschuwd dat op het terrein waar ze een huis wilde kopen, ook een verslaafdenopvang zou komen, terwijl dit nog niet bekend gemaakt mocht worden. Niet integer, maar wie zou dit verzwijgen?”

Aan het eerste geval is in de cursus aandacht besteed. Het is scherp beschouwd een vorm van niet-integer handelen, was de mening van de cursusleider en de aanwezige raads- en clusterleden. Zelf ben ik de afgelopen periode een enkele keer in de situatie geweest dat ik de keus had tussen aan mijn “kiezers” denken of mijn hoofd volgen. Dat zijn lastige situaties, want inderdaad word je wel gekozen door die kiezers. EN uiteindelijk wil je zo groot mogelijk worden, omdat hoe groter des te meer invloed je kunt uitoefenen. Behalve als D66 de grootste partij is en jij LDIJ heet??? 

IN ieder geval hebben we tijdens die cursus uitgesproken in de komende tijd integer te handelen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier