h

Zomerreces, thuiszorgmedewerkers en maidenspeech

16 juli 2014

Zomerreces, thuiszorgmedewerkers en maidenspeech

Een dag later dan op de planning stond ivm de halve finale van het Nederlands elftal was er de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.
Voor mij persoonlijk een spannende avond omdat ik mijn maidenspeech zou gaan houden en voor het eerst een motie in zou gaan dienen. Een maidenspeech is je eerste speech in de gemeenteraad. Het bijzondere hieraan is dat je tijdens je maidenspeech niet onderbroken mag worden door andere partijen maar gewoon je hele speech in een keer mag afmaken.

Tijdens agendapunt 13 “raadsvoorstel huishoudelijk hulp 2015” liep ik gespannen naar voren. De kern van mijn speech was dat de gemeente een harde eis stelt naar thuiszorgorganisaties: wanneer de aanbesteding naar die betreffende organisatie gaat moeten ze het personeel over nemen van de vorige thuiszorgorganisatie om zo ontslagen te voorkomen. Wat in het raadsvoorstel namelijk niet als harde eis in mee is genomen is dat de arbeidsvoorwaarden van een thuiszorgmedewerker gelijk blijven. In het raadsvoorstel stond letterlijk dat het waarschijnlijk is dat het loon achteruit gaat bij overname. Wij van de SP vinden dat echt absurd. Thuiszorgmedewerkers verdienen al niet naar behoren en dan gaan ze daar ook nog op minderen. 

De PVDA dacht hier gelukkig net zo over dus zijn wij gezamenlijk opgetrokken om een motie in te dienen. De motie kwam er op neer dat bij personeel overname ook de arbeidsvoorwaarden zouden worden overgenomen. Hierdoor zou het personeel er financieel niet op achteruit gaan. Tot mijn grote ergernis stemde buiten de PVDA en SP alleen nog Groen Links voor onze motie. De wethouder gaf aan dat zij niet achter de motie stond omdat als zij nu voor de motie zou zijn dan moest zij voor elke motie zijn met een dergelijke strekking in de toekomst. Het is een politiek spel dat ik nog niet snap en misschien wel nooit zal willen snappen. 

Ik ben van mening dat we voor de burgers van IJsselstein moeten opkomen op het moment dat hun primaire levensbehoefte onder druk komt te staan. Je inkomen waar je huur, eten en onderhoud van betaalt valt voor mij onder de primaire levensbehoefte. Als de zekerheid hier voor weg dreigt te vallen dan moeten wij als raad alles in het werk stellen, voor zover onze invloed reikt, om dit te voorkomen. Nu een paar dagen later ben ik nog steeds verbolgen dat er zo weinig partijen voor onze motie hebben gestemd.

Mijn speech verliep verder goed. Ik vond het leuk om de raad toe te spreken en het SP gedachtegoed onder de aandacht te brengen en te laten zien waar wij voor staan. Wij van de SP staan voor mensen. Ten aller tijden moet de burger van IJsselstein centraal staan in de besluiten die wij nemen. Er is dus nog een lange weg voor ons te gaan om de andere partijen hiervan te overtuigen.

Het zomerreces houdt in dat we even geen raadsvergaderingen meer hebben. Het houdt niet in dat we politiek helemaal niks meer doen. We gaan ook in de zomer door met het luisteren naar de mensen en kijken waar we actie moeten ondernemen. Het was een bewogen politiek jaar waarin wij van 1 naar 2 zetels zijn gegaan. Iets waar ik nog steeds dankbaar voor ben. De linkse partijen weten elkaar steeds beter te vinden. Dit is een beweging die op lange termijn zijn vruchten af zal gaan werpen.
Zelf ga ik nu twee weekjes lekker naar Texel. Genieten van mijn gezin en opladen voor het nieuwe politieke seizoen. Ik tel mijn zegeningen van het hebben van een baan, een mooi gezin en boven alles dat we gezond zijn. Ik realiseer me dat ik een geluksvogel ben. Graag wil ik dit stukje afsluiten met de woorden zoals ik mijn maidenspeech af heb gesloten. Het zijn de woorden uit het lijflied van de SP met de tekst van Karel Glastra van Loon:

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet

Ik wens u allemaal een hele fijne zomer toe.

201407_maidenspeech.pdf 201407_motie-huishoudelijke-hulp.pdf

Reacties

Wederom een leuk en uitnodigend relaas.

De SP,gefeliciteerd met zo'n raadslid.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier